Letos je to najbolj vroča destinacija v Italiji

Foto: Profimedia Matera Foto: Profimedia Matera
Matera slovi kot magično mesto iz kamna, saj si v njej lahko ogledate številna jamska bivališča v apnenčasti skali, ki se spuščajo po strmem pobočju proti reki Gravina.
Oglej si celoten članek

Matera je postala letos najpopularnejše italijansko mesto, saj je poleg mesta Plovdiv v Bolgariji Evropska prestolnica kulture.

Če bi želeli na počitnice v Matero kar z avtom, bi za vožnjo iz Ljubljane porabili dobrih 11 ur, prevozili bi nekaj več kot 1.000 kilometrov v eno smer. Od tega bi se sedem ur in pol oziroma 800 kilometrov vozili po avtocestah.

Revščina, bolezni, sramota

Čeprav je danes polna turistov, je zaradi skrajne revščine in bolezni veljala še v petdesetih letih prejšnjega stoletja za italijansko sramoto. Ljudje so namreč tudi po koncu druge svetovne vojne živeli v primitivnih jamskih bivališčih, ki so si jih zaradi revščine delili celo z živino. Urejene niso imeli niti kanalizacije niti tekoče vode, v te kraje je tudi elektrika prišla zelo pozno.

Foto: Profimedia Matera

Zato so tamkajšnje prebivalce prisilno izselili iz jamskih bivališč in je bilo mesto prvič po 9.000 letih prazno. Mnenja o tem, koliko je Matera v resnici stara, so deljena, imela pa naj bi od 8.000 do 10.000 let. Mesto sicer velja za tretje najstarejše mesto na svetu, takoj za mestoma Aleppo in Jericho. Nahaja se na jugu pokrajine Bazilikata, v spodnjem delu Italije.

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja so začeli v mesto znova vlagati čas in denar, nazaj so se vrnili tudi številni potomci nekdanjih prebivalcev. Tu so odprli hotele in apartmaje, leta 1993 je bila vpisana na Unescov seznam, leta 2004 pa je Mel Gibson tu snemal film Pasijon. To ni vse. Tu so snemali tudi nov film o James Bondu, ki bo v kinotekah prihodnje leto. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.