Neverjetno, koliko let ima najstarejši most v Sloveniji!

Foto: Profimedia
To mesto se lahko pohvali z najstarejšim ohranjenim mostom v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

Leto, kdaj točno je bil Kamniti ali Kapucinski most v Škofji Loki zgrajen, ni znano. Znano pa je, da je bil most jzgrajen v sredini 14. stoletja, ko ga je dal zgraditi freisinški knezoškof Leopold. Znana je le točna letnica smrti škofa, ki je padel prav s tega mostu. To je se je zgodilo leta 1381, ko ga mostninar ni prepoznal, ko je s konjem želel prečkati most in mu je prečkanje želel zaračunati. V jezi in besu naj bi oba padla z mostu, ki je bil takrat še nezaščiten, in umrla.

Mogočni most je bil zgrajen iz rezanega kamna, od koder tudi njegovo prvo ime – Kamniti most. Za drugo ime – Kapucinski most – pa so poskrbeli Kapucini (ena od treh vej prvega reda frančiškanov), ki so se v Škofjo Loko dodelili v 18. stoletju.

Most je ograjo dobil šele leta 1888, štiri leta kasneje pa so mu dodali še kip svetega Jezusa Nepomuka, na podstavku pa upodobili loški grb.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.