Popotnik
2867 ogledov

Neverjetno, koliko let ima najstarejši most v Sloveniji!

Škofja Loka
To mesto se lahko pohvali z najstarejšim ohranjenim mostom v Sloveniji.

Leto, kdaj točno je bil Kamniti ali Kapucinski most v Škofji Loki zgrajen, ni znano. Znano pa je, da je bil most jzgrajen v sredini 14. stoletja, ko ga je dal zgraditi freisinški knezoškof Leopold. Znana je le točna letnica smrti škofa, ki je padel prav s tega mostu. To je se je zgodilo leta 1381, ko ga mostninar ni prepoznal, ko je s konjem želel prečkati most in mu je prečkanje želel zaračunati. V jezi in besu naj bi oba padla z mostu, ki je bil takrat še nezaščiten, in umrla.

Mogočni most je bil zgrajen iz rezanega kamna, od koder tudi njegovo prvo ime – Kamniti most. Za drugo ime – Kapucinski most – pa so poskrbeli Kapucini (ena od treh vej prvega reda frančiškanov), ki so se v Škofjo Loko dodelili v 18. stoletju.

Most je ograjo dobil šele leta 1888, štiri leta kasneje pa so mu dodali še kip svetega Jezusa Nepomuka, na podstavku pa upodobili loški grb.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice