Popotnik
875 ogledov

Kaj početi na Veliki planini?

Velika planina Arhiv
Velika planina privablja številne obiskovalce na svež gorski zrak, kjer so temperature nižje kot v dolini. Kaj boste tam počeli?

Jutri v sredo, 15. avgusta bo maša v kapeli Marije Snežne ob 13. uri. Velika planina pa ponuja še veliko zanimivosti.

Na robu pastirskega naselja na Veliki planini stoji Preskarjeva bajta, ki se s svojo ovalno streho do tal, pokrito s skodlami, brez okna in dimnika ter kamnitimi lopniki že od zunaj razlikuje od sosednjih večjih in modernejših koč. Danes v Preskarjevi bajti najdemo muzej, vsak dan v poletni sezoni pa nam kustosinja pove marsikaj zanimivega o življenju pastirjev ter o zgodovini in sedanjosti Velike planine.

Preskarjeva bajta ima dva prostora. V njenem jedru je pastirjevo bivališče, okoli njega pa lopa za živino. V pastirskem muzeju danes najdete predmete, ki so jih nekoč uporabljali pastirji za pridelavo masla, skute, sira ter drugih domačih izdelkov. Ogledate si lahko tudi sir trnič ter pisave, lesene deščice, s katerimi so na ta sir odtisnili unikatne vzorčke.

Kulinarika in dobrote

Kulinarične posebnosti Velike planine so predvsem pridelki, ki jih pastirji pripravijo iz mleka. Tako lahko sir, skuto, kislo mleko in druge mlečne izdelke poskusite pri pastirjih, nekatere tudi v gostišču Zeleni rob, ki pa je znan predvsem po odličnih enolončnicah ter sladkih skutinih štrukljih.

Jama Veternica privablja obiskovalce v poletnih mesecih, saj v njej še v avgustu najdemo kepe snega. Kepanje je skorja obvezna aktivnost na poti od Zelenega roba proti pastirskem naselju, kjer na levi strani poti najdemo dve jami – Mala in Velika Vetern'ca. Velika planina je planota s kraškimi značilnostmi, zato boste tu našli kar nekaj značilnosti kraškega sveta – tako jame kot vrtače.

Lahko se peljete tudi z nihalko, ki vozi od ponedeljka do četrtka Vozni red nihalke od 8:30 do 18:00 ure vsake pol ure, ali od petka do nedelje ali čez praznike od 8:30 do 20:00, prav tako vsake pol ure.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.