Popotnik
1913 ogledov

Velika planina z novim rekordom

Velika planina
1/2
strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik
Ena izmed bolj obiskanih turističnih destinacij v Sloveniji vsako leto privablja številne domače in tuje goste, ki pa jih vsako leto beležijo več.

Pastirsko naselje, idilična vasica v osrčju velikoplaninske planote, ponuja doživetje pastirske tradicije, domačo kulinariko, kot so sir, skuta, kislo mleko in drugi izdelki, ki jih pastirji med junijem in septembrom pridelujejo tako na Veliki, Mali ter Gojški planini.

Nihalka, ki že od leta 1964 potnike dnevno pripelje na planino, ponuja čudovit razgled in nepozabno doživetje, saj potnike iz doline na Veliko planino pripelje v pičlih petih minutah in je prav posebno doživetje. Največ tujih obiskovalcev tudi letos prihaja iz Francije, Nemčije, Italije, Izraela in Češke, letos pa je velik porast obiska španskih gostov.

Letos je Veliko planino z nihalko obiskalo že 50.000 potnikov, medtem ko smo lani, v enakem obdobju, beležili 44.000 potnikov. 

Rekorden obisk beleži tudi Kamp Alpe 

Kamp Alpe, majhen kamp ob vznožju Velike planine, že vrsto let ponuja prostor za šotore kot tudi avtodome. Na voljo je tudi 5 lesenih alpskih hišic. Že preteklo sezono smo beležili porast obiska v kampu, saj smo v nekaj poletnih mesecih zabeležili 1.600 prenočitev. Do sredine avgusta letošnjega leta smo zabeležili že 2.200 prenočitev.

Velika planina Ideja Popotnik Kaj početi na Veliki planini?

Večina gostov prihaja iz Nemčije, Francije, Nizozemske in Češke, prav tako pa letos beležimo velik obisk španskih gostov tudi v kampu. Kamp Alpe, ki je odlična izhodiščna točka za obisk Velike planine, doline Kamniške Bistrice in vršacev Kamniško Savinjskih Alp, je priljubljen med pohodniki, ljubitelji neokrnjene narave ter popotniki, ki povprečno na lokaciji ostanejo dve nočitvi. 

Poleg pohodništva je vse bolj priljubljena oblika rekreacije tudi gorsko kolesarjenje. Velika planina ponuja številne možnosti za kolesarjenje. Z nihalko se na Veliki lahko podate s kolesom, nato pa kolesarsko avanturo nadaljujete po različno dolgih in zahtevnih progah, ki se počasi spuščajo ter po večini vodijo nazaj v dolino Kamniške Bistrice. Zemljevid kolesarskih poti vam je na voljo na spletni strani www.velikaplanina.si, zanj pa lahko zaprosite tudi na blagajni nihalke.

Velika planina | Avtor: strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik strokovnjakinja za psihološko zdravljenje motenj spanja dr. Vita Štukovnik

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.