Neverjetno, Rožnik povsem neprepoznaven!

Foto: Anže Petkovšek Rožnik Foto: Anže Petkovšek Rožnik Foto: Anže Petkovšek Rožnik Foto: Anže Petkovšek Rožnik Foto: Anže Petkovšek Rožnik Foto: Anže Petkovšek Rožnik Foto: Anže Petkovšek Rožnik Foto: Anže Petkovšek Rožnik
Namesto zasedenih miz in klopi ter pestrega dogajanja obiskovalce na vrhu pričaka to ...
Oglej si celoten članek

Priljubljena izletniška točka številnih Ljubljančanov – hrib Rožnik, do katerega iz Tivolskega parka potekajo mnoge sprehajalne in rekreacijske poti, se je letos že drugih znašel pod drobnogledom javnosti. Prvič v začetku januarja, ko se je po uredbi Mestne občine Ljubljana v gozdu Krajinskega parka Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib začela obsežnejša sečnja, ki je med določenim delom javnosti sprožila val negodovanja. Inšpektorica za naravo in vode je sredi maja Mestni občini Ljubljana nato izdala odločbo, s katero je ustavila posek dreves v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib, saj bi občina morala pred posekom pridobiti mnenje zavoda za varstvo narave.

Vrh je priljubljena izletniška točka Ljubljančanov že od prve polovice 19. stoletja. Nekoč je bilo na hribu zavetišče za gobavce, kasneje pa pribežališče mestnih prebivalcev pred epidemijami.

Drugič pa se je 394 metrov visok hrib, ki ga Ljubljančani obiskujejo že od prve polovice 19. stoletja, na medijski in javni agendi Rožnik znašel zaradi sage o menjavi lastnikov priljubljene Gostilne Rožnik. Ta na vrhu stoji od leta 1869 in je po mnenju mnogih ena glavnih znamenitosti slovenske prestolnice. V njej se je leta 1910 nastanil tudi najpomembnejši slovenski pisatelj Ivan Cankar in tam živel vse do smrti leta 1917. Danes je v stavbi nasproti gostilne na ogled Cankarjeva spominska soba. Gostilna je pod spomeniškim varstvom, nad njo pa "bdi" tudi kip Cankarja, ki ga je oblikoval kipar Frančišek Smerdu.

Foto: Anže Petkovšek Rožnik

Mnoge obiskovalce je v sredini junija zato izjemno presenetila novica, ki je priletela kot strela z jasnega, in sicer da gostilna Rožnik zapira svoja vrata. Šlo je za lažen preplah, saj gostilna ostaja odprta, v tem času pa so se zamenjali najemniki.

Slovenija Vrata zapira priljubljena gostilna: "Izsiljevanje je postalo nevzdržno"

Bivši najemnik Gostilne Rožnik je bila družba Tribuna naložbe, ki je prek podjetja Tribuna kapital v lasti Petra Zupanca. V poslovilnem sporočilu so na svojem facebook profilu zapisali, da se s 1. julijem poslavljajo, saj gostilna zapira vrata. Kot razlog za zaprtje niso navedli zgolj razmer na trgu, dražjih energentov, "nenormalnega dviga najemnine" in višjih cen delovne sile, temveč predvsem dejstvo, da je lastnica gostilne vztrajala pri enoletni najemni pogodbi. Prizadevali so si za desetletno pogodbo, saj je bilo po njihovih besedah treba v gostilno vložiti od 100.000 do 200.000 evrov. Brez stabilnosti in garancije pa to ni bilo možno, so takrat dejali.

xxx

Po objavi se je odzvala tudi lastnica Gostilne Rožnik Ivana Marija Obersne. Pojasnila je, da gre za zavajajoče informacije, saj da gostilne ne zapirajo, pač pa iščejo novega najemnika. Kot je zapisala, se je takratnemu najemniku 30. junija 2023 iztekla najemna pogodba: "Bil je zelo zainteresiran za podaljšanje, dogovor je bil sklenjen aprila, aneks k pogodbi o najemu je pripravljen za podpis. Ker si je najemnik zadnji hip premislil, bomo iskali novega najemnika. Gostilna Rožnik je v lasti naše družine že skoraj sto let in ves čas neprekinjeno deluje, z izjemo dopusta. Gostilne ne zapiramo, iščemo pa novega, zanesljivega in poštenega najemnika."

preverili smo Razrešili smo dolgoletno uganko ki zagotovo zanima marsikaterega Ljubljančana

Napovedi bivših najemnikov so se uresničile, saj so s seboj poleg glavnega kuharja Sebastijana Švarca, ki je za obiskovalce Rožnika več kot desetletje pripravljal vrhunski golaž, štruklje, mesne in vegi krožnike, potice in slavne flancate, odpeljali tudi mize in klopi. Za pohištvo je sicer lastnica zatrjevala, da so njena last in je popis opreme zabeležen tudi v najemni pogodbi. Prav tako je poudarila, da je gostilna solidno vzdrževana in ostaja v starem stilu, "ker taki stavbi to pristoji, in pazimo, da se spoštuje nasvete Zavoda za varstvo kulturne dediščine".

Prizori, ki presenečajo

Obiskovalca že ob prihodu na 394 metrov visokem Cankarjevem vrhu od konca junija pričakajo nepričakovani prizori. Namesto zasedenih miz in klopi ter pestrega dogajanja jih pričaka vrh v nekoliko spremenjeni podobi. Kot lahko vidimo, je po novem za obiskovalce na voljo tudi prenosno stranišče. Blizu kipa Ivana Cankarja pa si lahko izletniki odpočijejo na ležalnikih.

Foto: Anže Petkovšek Rožnik

Obiskovalce predvsem preseneča okrnjena gostinska ponudba, kot so je bili vajeni. To gre pripisati prenovi v notranjosti gostilne, ki se je je nova najemnica lotila, je poročal časopis Delo.

Slovenija Goloseki na Rožniku: Kaj se dogaja?

V začasnem kiosku je tako sedaj na voljo le določena hrana. Kmalu naj bi ponudbo razširili in bodo po besedah najemnice na voljo tudi ostale jedi, kot so jedi na žlico, potica, štruklji – torej taka ponudba, "kakršna ustreza tej gostilni".

Foto: Anže Petkovšek Rožnik

Številne Ljubljančane seveda najbolj zanima, ali bodo še vedno na voljo flancati. Nova najemnica jih je potolažila, da bodo flancati ostali na meniju, vendar v spremenjeni obliki. Vpeljali bodo tudi nekaj novosti, ki pa za zdaj še ostajajo skrivnost.

xxx

O novi najemnici gostilne Rožnik se sicer ne ve dosti, saj želi ostati anonimna. Predstavlja se kot predstavnica podjetja Davorin Marinč, s. p., iz Grosupljega, ki bo kmalu ustanovila svoje podjetje. Ima precej izkušenj v gostinstvu, med drugim je deset let delala v gostilni Rožnik pod vodstvom predprejšnjega najemnika. Gostilno na Rožniku je prevzela 2. julija, zagotavlja, da bo najpozneje prihodnji mesec prenova končana in bo gostilna začela obratovati. Sprva bo odprt točilni pult, kasneje pa bodo začeli ponujati tudi hrano. 

Foto: Anže Petkovšek Rožnik

Več fotografij o tem, kakšna je trenutna podoba Cankarjevega vrha, lahko najdete v galeriji.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 10

  • 10:11 2. September 2023.

    Najbolj da zabetonirajo vse steze in pločnik okoli gostilne,pa parkomat za poležavanje.Vse kar je še dobrega zje be jo razni …

  • 09:54 2. September 2023.

    Problem velike vecine slovenskih gostincev je, da so ali pogoltni in sparajo s kvalitetnimi surovinami, da je dobicek vecji ali …

  • 09:34 2. September 2023.

    dalj časa bo objekt zaprt, bolj bo propadal in več bo treba vložit, pa že sedaj je treba ogromno vložit …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.