Ni več Černobil, to je nova destinacija za črni turizem

Raziskovalni inštitut s področja kitajskega turizma je opravil analizo, ki je ponudila izjemno zanimive rezultate.
Oglej si celoten članek

Če je lansko leto uspešna miniserija Černobil povzročila pravi val navdušenja nad obiskom istoimenskega mesta v Ukrajini, kjer je leta 1986 odjeknila največja jedrska eksplozija v zgodovini človeštva, je letos na prvem mestu priljubljenosti črnega turizma nova destinacija.

Verjetno vas ne preseneča, da je naslednja najbolj zaželena destinacija kraj, v katerem je izbruhnil novi koronavirus – kitajski Vuhan v provinci Hubei. Kot napovedujejo kitajski turistični poznavalci, bodo pustolovski popotniki kaj kmalu trli na ogled mesta, od koder se je razširila pandemija.

Popotnik Forbes Slovenijo uvrstil na seznam "vzhajajočih zvezd" turizma

Čeprav je bila velikanska metropola, kjer živi 11 milijonov ljudi, dolgo časa v senci turistično in zgodovinsko bolj zanimivih destinacij, kot so Peking, Šanghaj in Šjan, se to utegne kmalu spremeniti. Razgibano mesto na obrežju reke Jangce se je po opravljeni analizi raziskovalnega inštituta s področja kitajskega turizma v Pekingu, ki je vključevala 15.000 anketirancev in podatkov iz več kot 20 milijonov objav na družbenih omrežjih, namreč uvrstilo na prvo mesto seznama želja kitajskih popotnikov.

Če je še lani zasedalo le osmo mesto, letos njegove delnice kotirajo precej višje. Tudi kitajske oblasti ne bodo več mogle dolgo preprečevati potovanj v rojstni kraj svetovne pandemije Covid-19, ki jih državljanom sicer odsvetujejo že mesece.

Bolj kot želja po ogledu mesta izvira virusa v povezavi s črnim turizmom pa vodja raziskave dr. Song Rui meni, da gre za pomoč pri gospodarskem okrevanju v regiji. Kajti prav turizem lahko pripomore k temu, da se mesto, ki je bilo popolnoma zaprto do 8. aprila, ponovno postavi na noge.

Zagon Obeta se boj za goste kot že dolgo ne

To so destinacije s 'črnega seznama'

Če bo večina domačih gostov obiskala Vuhan v veri, da bo s tem pomagala mestu pri finančnem okrevanju, bo tuje goste gnala predvsem radovednost. Tako imenovani tanaturizem oziroma mračnjaški turizem, ki je s strani turističnih agencij posebej oglaševan zadnji desetletji, je med ljudmi sicer razširjen že nekaj časa. Smrt, tragedije in nesreče so človeško zvedavost privlačile že na začetku 19. stoletja, ko so bili na bojno polje Waterloo v Belgiji organizirani in plačani obiski med angleškim plemstvom.

S to obliko specializiranega turizma lahko prav tako povezujemo tudi gladiatorske igre v antičnem Rimu in javna obešanja ter obglavljenja. Kraji, kjer je kosila smrt, kjer se je zgodila tragedija ali nesreča, tako že dolgo postajajo množično obiskane turistične znamenitosti, ki pa med mnogimi še vedno zbujajo določeno mero zgražanja.

V času Covid-19 Turistično oblegani kraji kot jih še niste videli

Na lestvico krajev oziroma znamenitosti s temačno zgodbo, ki pritegnejo največ zanimanja, lahko uvrstimo še pariški tunel Pont de l'Alma, kjer se je leta 1997 v prometni nesreči smrtno poškodovala angleška princesa Diana, nato newyorški Ground Zero (Točka nič), kjer sta stali stolpnici World Trade Centra, največje nacistično koncentracijsko taborišče Auschwitz na Poljskem, že omenjeni Černobil, Dharavi Slum v Mumbaju, ki je množično obiskan po uspehu filma Revni milijonar, vietnamski rov Cu Chi v Saigonu, kjer se je skrivala armada vietnamskih borcev proti ameriškim okupatorjem in še številne druge. Več destinacij s črnega seznama lahko najdete tudi na spletni strani Dark Tourist.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.