Obiska za kar 10 odstotkov več

Foto: Profimedia
Izredno obiskane so bile predvsem koče v širši okolici Triglava.
Oglej si celoten članek

Letošnja sezona je bila za planinske koče za približno pet odstotkov boljša od petletnega povprečja. Dobra je bila predvsem za visokogorske koče, kjer je bila sezona za približno 10 odstotkov boljša od petletnega povprečja. "Temu je botrovalo nadpovprečno stabilno in sončno vreme in še vedno porast tujih obiskovalcev v visokogorju. Največji obisk, a s tem tudi že pritisk, je predvsem na planinskih kočah v širši okolici Triglava," je izsledke analize letošnje poletne sezone v planinskih kočah strnil strokovni sodelavec PZS Dušan Prašnikar.

Foto: Manca Čujež Dom Valentina Staniča pod Triglavom

Po njegovih besedah je bil tudi obisk koč v sredogorju in v nižje ležečih kočah vsaj na ravni petletnega povprečja. A je bil zaradi velikega obiska visokogorja obisk nekaterih nižje ležečih koč poleti slabši od večletnega povprečja. Povečuje pa se število tujcev na Slovenski planinski poti, saj v marsikateri koči ob tej poti zaznavajo porast nočitev tujcev.

Gore Pet koč, ki jih morate obiskati to poletje

Med težavami, s katerimi so se letos srečevala slovenska planinska društva, na PZS izpostavljajo pomanjkanje kakovostnega kadra, ki bi bil pripravljen delati v kočah, in pogostejše menjavanje osebja. "Močan porast prihoda turistov v Slovenijo je povzročil splošno pomanjkanje kadra v gostinsko-nastanitvenih objektih, kar se je še potenciralo v planinskih kočah, kjer so delovni pogoji drugačni in težji. Ne glede na to se osebje, ki dela v kočah, trudi ustvariti prijetno planinsko vzdušje," je pojasnil Prašnikar.

Foto: Arhiv Velika planina

"Da bi zagotavljali kakovostno ponudbo in odnos do gostov Planinska zveza Slovenije redno organizira seminarje za oskrbnike planinskih koč, v sodelovanju s Triglavskim narodnim parkom in Eko skladom, Slovenskim okolijskim javnim skladom, pa smo uspešno organizirali tudi seminar za gospodarje planinskih koč s poudarkom na okolijskih in energetskih izboljšavah planinskih koč," je še pojasnil Prašnikar.

Nižje koče še obratujejo, v visokogorju so že zaprte

Z izjemo Doma na Komni, ki je odprt vse leto, so visokogorske koče v Julijskih Alpah zaprte do spomladi. Zasilno lahko planinci zavetišče poiščejo pri meteorologih v Triglavskem domu na Kredarici in v neoskrbovanih zimskih sobah in bivakih. Stalno odprti tudi jeseni in pozimi ostajajo Blejska koča na Lipanci, Erjavčeva koča na Vršiču in Planinski dom Tamar v Julijcih, Domžalski dom na Mali planini v Kamniško-Savinjskih Alpah in Valvasorjev dom pod Stolom v Karavankah ter številne nižje ležeče koče, medtem ko so preostale prešle na jesensko-zimski delovni čas in so odprte le ob koncu tedna in praznikih. Aktualni podatki o odprtosti planinskih koč so ažurno objavljeni na spletnem mestu PZS koce.pzs.si.

Na PZS opozarjajo, da je treba v jesenskem času načrtovanju tur v gorah posvetiti več pozornosti. Nujno je treba poskrbeti za ustrezno opremo (topla oblačila, zaščita pred vetrom in dežjem, alu-folijo, ki varuje pred podhladitvijo, več tople brezalkoholne tekočine in hrane, čelno svetilko) in se pripraviti na krašje jesenske dni. Pozoren je treba biti tudi na nenadno burno poslabšanje vremena, ki ga lahko spremlja v gorah tudi sneg.

Foto: Velika planina Velika Planina sneg

"Le nekaj centimetrov snega ne samo, da pokrajino popolnoma spremeni, ampak zahteva še dodatno tehnično opremo (cepin, dereze) in dobršno mero znanja in izkušenj za hojo v zimskih razmerah. Zaradi povečane vlage so planinske poti mokre in hoja po takšni poti je lahko otežena in zahteva pozornost planinca. Že manjši korak ali neprevidnost na poti lahko privede do zdrsa, ki se v najslabšem primeru lahko konča s hudimi poškodbami ali v primeru padca čez skalni skok s smrtjo," opozarja alpinistični inštruktor in strokovni sodelavec PZS Matjaž Šerkezi, ki spomni tudi na večjo možnost megle: "Dokaj pogosta spremljevalka naših gora v jesenskem času je megla. V vsakem nahrbtniku naj bosta planinski zemljevid in kompas, svetujemo pa tudi znanje iz uporabe aplikacije Locus Maps na pametnem telefonu, kjer najdete tudi zemljevide Planinske zveze Slovenije. Če se na poti izgubite ali zaradi goste megle ne znate nadaljevati poti, ostanite mirni. Ne tavajte brezglavo, saj lahko zaradi slabe vidljivosti zdrsnete na mokrem pobočju. Če ne vidite rešitve oz. ste poškodovani, pokličite na številko 112."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.