Pet dih jemajočih gorskih jezer

Foto: Profimedia
Med najlepše naravne znamenitosti tuji popotniški portali radi štejejo slovenska jezera. Poleg najznamenitejšega, Blejskega jezera, se tudi v slovenskih gorah skriva nekaj prelepih oaz miru.
Oglej si celoten članek

Pot do gorskih jezer od nas pričakuje malo več truda in malo več volje. Kapljice znoja nam narava poplača z edinstvenimi barvami in prekrasnimi pogledi. Žal se lahko le v peščici gorskih jezer tudi ohladimo – razlogi so okoljevarstveni in tudi zdravstveni, saj je voda v gorskih jezerih prav "pekoče" hladna.

SODELUJ V NAGRADNI IGRI OMV

Kriška jezera

Najvišja jezera v Sloveniji so Kriška jezera, ki ležijo v visokogorskem svetu Kriških podov. Jezera si lahko ogledamo v bližini Pogačnikovega doma, do katerega lahko dostopamo po označeni planinski poti. Najvišje ležeče jezero je Zgornje Kriško jezero na 2154 metrov, največje pa je Spodnje Kriško jezero, ki je dolgo približno 140 metrov, široko okoli 100 metrov in 8,5 metrov globoko.

Lovrenška jezera

Tudi na Štajerskem lahko najdemo prelepa gorska jezera in sicer Lovrenška jezera na 1520 metrih na Pohorju. Jezera se nahajajo na visokem barju med Roglo in Ribniškim Pohorjem, svojo vodo pa dobivajo le iz padavin. Do Lovrenških jezer se lahko odpravimo iz več strani, najkrajša pot, z izhodiščem pri hotelu Planja, traja okoli eno uro dvajset.

Foto: Profimedia Lovrenška jezera

Po Sloveniji Teh 8 izletov priporoča Lonely Planet

Krnsko jezero

Krnsko jezero je ledeniško jezero, s katerega se odpira prelep razgled na Krn in okoliške hribe. Izpred doma v Lepeni se do jezera vzpnemo po lahki označeni poti, ki traja okoli dve uri in pol. Krnsko jezero je največje gorsko jezero pri nas, dolgo je skoraj 400 metrov, široko okoli 150 metrov in kar 17 metrov globoko. Zaradi edinstvenega ekosistema (v jezeru živi 40 vrst rastlin in 24 vrst nižjih živali) je kopanje v jezeru prepovedano.

Triglavska jezera

Najbrž najbolj znana gorska jezera so Triglavska jezera, tudi Sedmera jezera, ki se nahajajo v Dolini triglavskih jezer med Bohinjem in Trento. Žal je priljubljenost jezer pripeljala do onesnaženosti, najbolj prizadeto je Dvojno jezero poleg koče pri Triglavskih jezerih. Do koče vodi več označenih poti, tudi lažja označena pot s planine Blato.

Foto: Profimedia Triglavska jezera

Vodotočnik

V Kamniških Alpah se skriva jezero Vodotočnik, ki leži na 1840 metrih. Jezero, ki obiskovalce navduši z obliko srca, je eno manj obiskovanih gorskih jezer, ob katerem stoji slikovita pastirska koča. S planine Podvežak do jezera vodi lahka označena pot, ki traja okoli uro in pol. V poletnem času se ob jezeru paše tudi živina.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:42 13. Julij 2018.

    Dih jemajoča jezera? Aja, tista, ki jemajo dih!

  • 08:34 9. Junij 2018.

    Lepota je relativna zadeva ! Triglavska jezera bodo uničile fekalije v kolikor jih prej ne uničijo obiskovalci . Nenadzorovane invazije …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.