Popolno okrevanje šele leta 2024?

Foto: Epa Meja s Hrvaško
Pri ponovnem odprtju evropskih potovanj naj bi pomagalo digitalno potrdilo ...
Oglej si celoten članek

Iz Slovenske turistične organizacije so opozorili na prvo četrtletno poročilo (Q1) o trendih in napovedih letošnjih potovanj, ki ga je objavila Evropska potovalna komisija (ETC): "Evropski turizem se še vedno sooča z negativnimi vplivi epidemije; podatki za mesec januar kažejo kar 85% upad mednarodnih prihodov v Evropo. Pospešeno cepljenje in sproščanje potovalnih omejitev pa na evropskih destinacijah vzbuja upanje za poletno sezono 2021."

Velik upad prihodov v Evropo

Poročilo kaže, da je ponovno naraščanje primerov okužb z virusom konec lanskega leta znižalo razpoloženje popotnikov za potovanja, kar je bilo zaznati tudi v začetku letošnjega leta. Podatki, ki so na voljo, kažejo 85% upad mednarodnih prihodov v Evropo v mesecu januarju. Evropske destinacije v prvem četrtletju 2021 še naprej beležijo velik upad turističnih prihodov. Kar polovica destinacij v opazovanem obdobju beleži več kot 90% upad.

Kljub cepljenju napovedi za prihodnost ostajajo mešane, saj zadnje ocene kažejo, da bo število mednarodnih prihodov v letu 2021 ostalo 46 % pod ravnjo leta 2019. Popolno okrevanje mednarodnega turizma je pričakovano v letu 2024.

STO

Dodajajo, da naj bi pri ponovnem odprtju evropskih potovanj pomagalo digitalno potrdilo, ki naj bi bilo uvedeno pred poletjem, ter omogočilo prosto in varno gibanje državljanov v EU in olajšalo izmenjavo podatkov o tem ali je oseba cepljena, ima negativni test ali pa je prebolela COVID-19.

Foto: Epa Cepljenje

Podatki ETC kažejo, da je kar 56 % Evropejcev pripravljenih potovati do konca avgusta. Pričakovano je, da se bodo številni turisti, zaradi želje po potovanjih in počitku ter številnih prihrankov, odločili za potovanja znotraj domače države.

STO

Lansko poletje so sicer zabeležili visoko stopnjo nadomestitve potovanj v tujino z domačimi potovanji: "Na ravni Evrope so kar 55 % vseh potovanj v letu 2019 predstavljala domača potovanja, ta delež pa se je v letu 2020 dvignil na 69 %. Na ETC napovedujejo, da je tudi letos pričakovati dvig domačega turizma v vseh regijah, vendar izpostavljajo, da na večini destinacij domači turizem ne more izravnati upada, ki bo zabeležen zaradi nižjega števila mednarodnih turistov."

V primeru neprekinjenih omejitev in ukrepov bi posledice po napovedih najbolj čutila Mediteranska Evropa, kamor spada tudi Slovenija, saj je ena od regij, ki so najbolj odvisne od mednarodnih turistov, dodajajo. 

Le odobrena cepiva

Države EU naj bi lahko torej še pred poletjem začele z uporabo digitalnega zelenega potrdila, katerega namen je olajšati potovanja. Potrdilo bo dokaz, da je bila oseba cepljena proti covidu-19, da ima negativen izid testa ali da je prebolela covid-19. 

Države bodo morale sprejeti potrdilo o cepljenju s cepivi, ki jih je odobrila Evropska agencija za zdravila (EMA), v primeru cepiva, ki ga EMA ni odobrila, pa se bodo članice odločile, ali potrdilo priznajo ali ne. Kot smo pisali je Evropski komisar za pravosodje Didier Reynders že večkrat poudaril, da ne gre za cepilni potni list in da "cepljenje ne more biti pogoj za prosto gibanje". Da bi šlo v primeru cepilnih potnih listov za diskriminacijo opozarjajo še številni evropski poslanci.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.