Preverite, če ste med kupci vstopnic

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Mnogo organizatorjev festivalov tako doma kot v tujini je že sporočilo, da se poleti glasbeni navdušenci ne bodo mogli zabavati ob ritmih priljubljenih skupin in izvajalcev.
Oglej si celoten članek

Glasbena industrija je trenutno v stanju mirovanja, če so bile glasbene in tudi ostale prireditve ene prvih prizorišč, ki so začele zapirati svoja vrata, bodo očitno tudi ene zadnjih, ki jih bodo lahko odprle. Čeprav glasbena industrija zaposluje več skupin zaposlenih, od izvajalcev, producentov, do delavcev na prizoriščih in na prodajnih mestih …, vlada po mnenju več glasbenih organizacij in festivalov do sedaj še ni sprejela ustreznih ukrepov, ki bi oblažili njihov negotov položaj.

Na pristojne institucije so brez uspeha večkrat naslovili predloge ukrepov za odpravo posledic prepovedi izvajanja javnih prireditev, sedaj pa je to storilo tudi Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije.

Foto: Tadej Bernik Manu Chao koncert gospodarsko razstavišče Od 7. marca, ko je vlada sprejela prve ukrepe, so javne prireditve prepovedane za nedoločen čas, zato "organizatorji javnih prireditev od takrat ne moremo izvajati dejavnosti in nimamo nobenih prihodkov. Za nedoločen čas smo prisiljeni odpovedati vse prireditve, ki bi morale biti realizirane. Ker ni znano, kdaj bo prepoved prenehala, ne moremo dogovoriti nadomestnih terminov prireditev, kar zlasti velja za prireditve z mednarodnimi izvajalci," so med drugim opozorili na združenju.

Pandemija koronavirusa je zaradi negotove prihodnosti in številnih neznank mnoge organizatorje festivalov, ki bi se morali odviti to poletje, prisilila k odpovedi. Medtem pa nekateri z veliko mero optimizma še čakajo na boljše novice vlade.

Večina festivalov že prestavljenih

Tako kot so v tujini vsi večji (glasbeni) festivali že odpovedani in prestavljeni na prihodnje leto (Oktoberfest, Sziget, Glastonbury, Hideout, INmusic festival ...), podobno stanje vlada tudi v Sloveniji. Pripravili smo seznam največjih festivalov pri nas, ki so že sporočili nov termin oziroma žalostno novico o odpovedi.

Med prvimi so odločitev o odpovedi prireditve za letošnje poletje sporočili organizatorji tolminskega festivala MetalDays, ki bi se moral odvijati od 26. julija do 1. avgusta. Organizatorji so na svoji spletni strani sporočili, da vstopnice, kupljene za letošnjo izvedbo, veljajo tudi za prihodnje leto, podoben pa bo tudi seznam nastopajočih. Nov termin je 25. 7. do 31. 7. 2021, vstopnice za MetalDays 2021 pa so že naprodaj. Ker je število obiskovalcev na festivalu omejeno na 12.000 ljudi, je trenutno na voljo zgolj 2000 festivalskih vstopnic, bo pa novo število festivalskih vstopnic v prodaji odvisno tudi od števila donacij in vračil vstopnic za MetalDays 2020.

Nekaj dni kasneje so žalostno novico o odpovedi sporočili tudi organizatorji festivala Punk Rock Holiday, na katerem bi ljubitelji punk rocka med 11. in 14. avgustom uživali v Tolminu. Nov termin Punk Rock Holidaya je tako 10. do 13. avgust 2021, že kupljene vstopnice pa so avtomatsko veljavne tudi za novi termin.

Slovenija Metaldays: Ko kraj s 3.500 prebivalci v enem tednu preplavi 12 tisoč turistov

Tik preden so želeli razkriti letošnji program nastopajočih za 56. festival Pivo in cvetje, je organizatorjem načrte prekrižala trenutna situacija. Zato so na svojem uradnem Facebook profilu sporočili, da bo festival v Laškem, ki bi moral potekati od 9. do 12. julija, zaradi varnosti vseh udeležencev prestavljen na poletje 2021. 

Nekateri organizatorji še niso dvignili rok

Medtem pa usoda nekaterih festivalov pri nas in v tujini še vedno ni znana. V polnem pogonu tako ostajajo priprave na legendarni festival Exit v Novem sadu in na hrvaški Ultra Europe.

V molk ostajajo zaviti tudi nekateri slovenski organizatorji, med drugimi prireditelji jubilejnega 15. študentskega festivala Švic, ki naj bi se letos odvil med 24. in 25. julijem v Čatežu pri Trebnjem.

Dneve do začetka še vedno odštevajo organizatorji mariborskega Lenta, ki je napovedan za termin med 26. junijem in 4. julijem 2020 na več kot 30 prizoriščih po Mariboru.

Optimistični ostajajo tudi organizatorji festivala Kolpa Music (2. do 5. julij), kjer bodo, če bo vse po sreči, nastopili številni slovenski izvajalci, med njimi Magnifico, Muff in Senidah, Mi2, Vlado Kreslin, Niet, Joker Out, Društvo mrtvih pesnikov ...

Nekaj upov za izpeljavo dogodka ima tudi ekipa elektronskega festivala Stellarbeat, ki je napovedan za 25. do 28. junij ob jezeru Rogoza na Štajerskem. V kolikor se situacija do takrat ne bo pomirila, organizatorji napovedujejo, da bo festival prestavljen na kasnejši termin, na konec poletja. Za takrat bodo veljale že kupljene vstopnice.

Puške v koruzo pa niso vrgli niti organizatorji tolminskih festivalov Overjam Reggae Festival (20.–23. avgust) in Butik Festival (17. -19.7.) ki na končno odločitev še čakajo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.