Popotnik
911 ogledov

Preverite, če ste med kupci vstopnic

koncert glasba hrup Shutterstock
Mnogo organizatorjev festivalov tako doma kot v tujini je že sporočilo, da se poleti glasbeni navdušenci ne bodo mogli zabavati ob ritmih priljubljenih skupin in izvajalcev.

Glasbena industrija je trenutno v stanju mirovanja, če so bile glasbene in tudi ostale prireditve ene prvih prizorišč, ki so začele zapirati svoja vrata, bodo očitno tudi ene zadnjih, ki jih bodo lahko odprle. Čeprav glasbena industrija zaposluje več skupin zaposlenih, od izvajalcev, producentov, do delavcev na prizoriščih in na prodajnih mestih …, vlada po mnenju več glasbenih organizacij in festivalov do sedaj še ni sprejela ustreznih ukrepov, ki bi oblažili njihov negotov položaj.

Na pristojne institucije so brez uspeha večkrat naslovili predloge ukrepov za odpravo posledic prepovedi izvajanja javnih prireditev, sedaj pa je to storilo tudi Gospodarsko interesno združenje koncertnih organizatorjev Slovenije.

Manu Chao koncert gospodarsko razstavišče | Avtor: Tadej Bernik Tadej Bernik
Od 7. marca, ko je vlada sprejela prve ukrepe, so javne prireditve prepovedane za nedoločen čas, zato "organizatorji javnih prireditev od takrat ne moremo izvajati dejavnosti in nimamo nobenih prihodkov. Za nedoločen čas smo prisiljeni odpovedati vse prireditve, ki bi morale biti realizirane. Ker ni znano, kdaj bo prepoved prenehala, ne moremo dogovoriti nadomestnih terminov prireditev, kar zlasti velja za prireditve z mednarodnimi izvajalci," so med drugim opozorili na združenju.

Pandemija koronavirusa je zaradi negotove prihodnosti in številnih neznank mnoge organizatorje festivalov, ki bi se morali odviti to poletje, prisilila k odpovedi. Medtem pa nekateri z veliko mero optimizma še čakajo na boljše novice vlade.

Večina festivalov že prestavljenih

Tako kot so v tujini vsi večji (glasbeni) festivali že odpovedani in prestavljeni na prihodnje leto (Oktoberfest, Sziget, Glastonbury, Hideout, INmusic festival ...), podobno stanje vlada tudi v Sloveniji. Pripravili smo seznam največjih festivalov pri nas, ki so že sporočili nov termin oziroma žalostno novico o odpovedi.

Med prvimi so odločitev o odpovedi prireditve za letošnje poletje sporočili organizatorji tolminskega festivala MetalDays, ki bi se moral odvijati od 26. julija do 1. avgusta. Organizatorji so na svoji spletni strani sporočili, da vstopnice, kupljene za letošnjo izvedbo, veljajo tudi za prihodnje leto, podoben pa bo tudi seznam nastopajočih. Nov termin je 25. 7. do 31. 7. 2021, vstopnice za MetalDays 2021 pa so že naprodaj. Ker je število obiskovalcev na festivalu omejeno na 12.000 ljudi, je trenutno na voljo zgolj 2000 festivalskih vstopnic, bo pa novo število festivalskih vstopnic v prodaji odvisno tudi od števila donacij in vračil vstopnic za MetalDays 2020.

Nekaj dni kasneje so žalostno novico o odpovedi sporočili tudi organizatorji festivala Punk Rock Holiday, na katerem bi ljubitelji punk rocka med 11. in 14. avgustom uživali v Tolminu. Nov termin Punk Rock Holidaya je tako 10. do 13. avgust 2021, že kupljene vstopnice pa so avtomatsko veljavne tudi za novi termin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Postcard that I’m sending to my mom this summer 🥳 📸: @rocknrolldeluxe #punkrockholiday

A post shared by Punk rock holiday (@punkrockholiday) on

MetalDays 2019 Slovenija Metaldays: Ko kraj s 3.500 prebivalci v enem tednu preplavi 12 tisoč turistov

Tik preden so želeli razkriti letošnji program nastopajočih za 56. festival Pivo in cvetje, je organizatorjem načrte prekrižala trenutna situacija. Zato so na svojem uradnem Facebook profilu sporočili, da bo festival v Laškem, ki bi moral potekati od 9. do 12. julija, zaradi varnosti vseh udeležencev prestavljen na poletje 2021. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dragi ljubitelji festivala Pivo in cvetje Laško. 🍺&🌺 Tokrat nam jo je Covid-19 pošteno zagodel, zato smo primorani 56. izvedbo našega najbolj priljubljenega festivala zaradi varnosti vseh udeležencev prestaviti na poletje 2021. Tik preden smo vam želeli razkriti letošnji program nastopajočih je sedanja situacija postavila pod vprašaj tudi poti mnogih nastopajočih, trenutno nihče od predvidenih tujcev ne more potrditi svojega prihoda. 👍 Svetla nit ostaja, naslednja izvedba festivala bo zagotovo daleč najboljša, saj nas čaka leto in pol aktivnih priprav. Hvala za razumevanje in se vidimo v Laškem 2021 na ponovnem vrhuncu poletja. ☀️ Vmes pa nikakor ne pozabite – Varno je legendarno. 🤘 #pivoincvetje #pic #laško #slovenija

A post shared by Pivo in cvetje Laško (@pivoincvetjelasko) on

Naknadno je bil odpovedan tudi festival Gora Rocka (25.– 28. junij), ki se vsako leto odvija na Šentviški planoti. Novega datuma organizatorji še niso sporočili, so pa dejali, da so že kupljene vstopnice še vedno veljavne in jih bodo kupci lahko uporabili za vstop na festival v letu 2021. Organizatorji so svoje oboževalce potolažili z novico, da zanje pripravljajo posebno izvedbo Gore Rocka na spletu, ki bo potekala od 25. do 27. junija, prav tako ostaja nespremenjen seznam nastopajočih za prihodnje leto. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

[ODPOVED]⁣ ⁣ Na žalost vas moramo obvestiti, da letošnji festival Gora Rocka 2020 zaradi krize, ki jo je povzročil koronavirus SARS-CoV-2, odpade. Organizatorji smo naredili vse kar je bilo v naši moči, da bi festival izvedi, a varnost obiskovalcev in prostovoljcev mora biti na prvem mestu. 😭😭😭😭⁣ ⁣ Za vas imamo še nekaj informacij:⁣ ⁣ ➡️Vstopnice, ki ste jih že kupili so še vedno veljavne. Uporabili jih boste lahko za vstop na festival v letu 2021. Za vse, ki pa že zdaj veste, da se naslednje leto festivala ne boste udeležili bomo ponudili tudi možnost vračila denarja.⁣ ⁣ ➡️Organizatorji smo se odločili, da vas kljub odpovedi festivala, ne bomo pustili popolnoma brez rocka. Zato pripravljamo posebno izvedbo Gore Rocka na spletu. Ta bo potekala od 25. do 27. 6. ⁣ ⁣ ➡️Ideje za Goro Rocka 2021 že padajo. Namignemo vam lahko, da je večina skupin, ki bi morala na festivalu nastopiti letos, že potrdila sodelovanje z nami v naslednjem letu. Več informacij bomo lahko podali v naslednjih mesecih. ⁣ ⁣ ➡️Odpoved festivala nas je vse precej prizadela. Zato bomo potrebovali vašo pomoč. Z nakupom majice si lahko zagotovite ekskluziven spomin na te čudne neponovljive čase, hkrati pa pomagate organizatorjem Gore Rocka. Prodajo majic začnemo v ponedeljek 4. 5. 2020.

A post shared by Gora Rocka (@gorarocka) on

Nekateri organizatorji še niso dvignili rok

Medtem pa usoda nekaterih festivalov pri nas in v tujini še vedno ni znana. V polnem pogonu tako ostajajo priprave na legendarni festival Exit v Novem sadu in na hrvaški Ultra Europe.

V molk ostajajo zaviti tudi nekateri slovenski organizatorji, med drugimi prireditelji jubilejnega 15. študentskega festivala Švic, ki naj bi se letos odvil med 24. in 25. julijem v Čatežu pri Trebnjem.

Dneve do začetka še vedno odštevajo organizatorji mariborskega Lenta, ki je napovedan za termin med 26. junijem in 4. julijem 2020 na več kot 30 prizoriščih po Mariboru.

Optimistični ostajajo tudi organizatorji festivala Kolpa Music (2. do 5. julij), kjer bodo, če bo vse po sreči, nastopili številni slovenski izvajalci, med njimi Magnifico, Muff in Senidah, Mi2, Vlado Kreslin, Niet, Joker Out, Društvo mrtvih pesnikov ...

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Day 3 🤘💙

A post shared by 𝗖𝗮𝘀𝘁𝗹𝗲 - 𝗞𝗼𝗹𝗽𝗮 𝗺𝘂𝘀𝗶𝗰 𝗳𝗲𝘀𝘁𝗶𝘃𝗮𝗹 (@castlefestival) on

Nekaj upov za izpeljavo dogodka ima tudi ekipa elektronskega festivala Stellarbeat, ki je napovedan za 25. do 28. junij ob jezeru Rogoza na Štajerskem. V kolikor se situacija do takrat ne bo pomirila, organizatorji napovedujejo, da bo festival prestavljen na kasnejši termin, na konec poletja. Za takrat bodo veljale že kupljene vstopnice.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

One song is enough to bring back a 1000 memories. 🎶💜 Which song does that for you adventure crew?

A post shared by StellarBeat Music Festival (@stellarbeatmusicfestival) on

Puške v koruzo pa niso vrgli niti organizatorji tolminskih festivalov Overjam Reggae Festival (20.–23. avgust) in Butik Festival (17. -19.7.) ki na končno odločitev še čakajo.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

❗️Massive❗️ As we all know, these are difficult times and 2020 will go down in history as the year of Covid19 and the first pandemic of the modern era. Although we would like to see you all at OverJam 2020 in #Tolmin, Slovenia, we cannot currently tell you whether it will be possible or not. However, we are still working on this and we are in close contact with local authorities to make a decision as soon as possible. That’s why we ask you to have a little more patience. We promise we will give you news as soon as possible. 🌴🌴🌴🌴🌴 🎧 @tarrusrileyja 🎧 𝐶𝑜𝑢𝑙𝑑𝑎 𝑔𝑜 𝑠𝑢𝑓𝑓𝑎 𝑓𝑖 𝑏𝑎𝑑 𝐷𝑖 𝑝𝑙𝑎𝑐𝑒 𝑎 𝑔𝑜 𝑚𝑎𝑑 𝑁𝑢ℎ 𝑚𝑒𝑘 𝑖𝑡 𝑔𝑒𝑡 𝑏𝑎𝑑 𝑙𝑖𝑘𝑒 𝑜𝑣𝑒𝑟 𝐵𝑎ℎ𝑔𝑑𝑎𝑑 𝑊ℎ𝑒𝑛 𝑝𝑜𝑙𝑖𝑡𝑖𝑐𝑠 𝑓𝑎𝑖𝑙 𝑎𝑛𝑑 𝑟𝑒𝑙𝑖𝑔𝑖𝑜𝑛 𝑓𝑎𝑖𝑙 𝐴 𝑑𝑖 𝑚𝑜𝑠𝑡 ℎ𝑖𝑔ℎ 𝑎𝑙𝑜𝑛𝑒 𝑤𝑒 ℎ𝑎𝑖𝑙 𝑃𝑟𝑜𝑡𝑒𝑐𝑡 𝑦𝑢ℎ 𝑝𝑒𝑜𝑝𝑙𝑒 𝐽𝑎ℎ 𝑁𝑢ℎ 𝑚𝑒𝑘 𝑑𝑒𝑚 𝑔𝑒𝑡 𝑐𝑎𝑢𝑔ℎ𝑡 𝑖𝑛𝑛𝑎 𝑐𝑟𝑜𝑠𝑠𝑓𝑖𝑟𝑒 𝑃𝑟𝑜𝑡𝑒𝑐𝑡 𝑚𝑒 𝑝𝑒𝑜𝑝𝑙𝑒 𝐽𝑎ℎ 𝐽𝑎ℎ 𝐶𝑎ℎ 𝑤𝑖 𝑛𝑢ℎ 𝑤𝑎𝑎𝑛 𝑚𝑖 𝑛𝑢ℎ 𝑙𝑜𝑛𝑔 𝑡𝑜 𝑛𝑢ℎ 𝑠𝑙𝑎𝑢𝑔ℎ𝑡𝑎 𝑃𝑟𝑜𝑡𝑒𝑐𝑡 𝑦𝑢ℎ 𝑝𝑒𝑜𝑝𝑙𝑒 𝐽𝑎ℎ 𝐴 𝐵𝑎𝑏𝑦𝑙𝑜𝑛 𝑠𝑡𝑎𝑟𝑡 𝑡ℎ𝑖𝑠 𝑤𝑖𝑙𝑑𝑓𝑖𝑟𝑒 𝑃𝑟𝑜𝑡𝑒𝑐𝑡 𝑦𝑢ℎ 𝑝𝑒𝑜𝑝𝑙𝑒 𝐽𝑎ℎ 𝐽𝑎ℎ #OverJam #Reggae4Future #OverJamFestival #slovenia #everythingwillbeok #everythingwillbealright #andràtuttobene #risingsun #sun #river #summer #reggae #reggaemusic #reggaefestival

A post shared by Overjam Reggae Festival (@overjam_festival) on  

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice