Samo dve uri iz Ljubljane, takoj za slovensko mejo, vas čaka še en turistični biser

Foto: Hrvoje Serdar
Foto: Hrvoje Serdar
Slovenija se s svojo razgibano pokrajino bohoti skozi vse letne čase in v objem vabi tako domačine kot tudi turiste širom sveta. Pravijo, da je najlepše doma, pa vendar je enako lepo tudi odkrivati svet okoli nas. Zgolj nekaj kilometrov od slovenske meje, v hrvaškem Medžimurju, se skriva pravi turistični biser, ki ga preprosto morate spoznati.
Oglej si celoten članek

Sosednja Hrvaška je Slovencem v glavnem poznana kot vroča poletna destinacija, predvsem zaradi mamljivih plaž in turkiznega morja. Njihova kulinarika je mamljiva.Večina nas letni dopust najraje preživi na ležalniku pod vročim soncem, pa vendar se kljub temu najde kakšna izjema, ki svoj prosti čas rada preživi aktivno. Možnosti za aktiven dopust je na Hrvaškem malo morje. Poleg plavanja, potapljanja, teka, pohodništva, igranja tenisa, odbojke in košarke lahko pri južnih sosedih tudi kolesarimo. 

Foto: Vedran Metelko Kolesarjenje na Hrvaškem

Država, kjer gore poljubljajo Jadransko morje

Republika Hrvaška je upravno razdeljena na kar 21 administrativnih enot, ki jim rečemo županije. Ozemlje Hrvaške pokriva skoraj 57 tisoč kvadratnih kilometrov in se razprostira od skrajnih vzhodnih robov Alp na severozahodu do Panonske nižine in bregov znamenite reke Donave na vzhodu, južni in zahodni del pa se končujeta na vsem dobro znani obali Jadranskega morja.

Naša južna soseda velja za deželo kontrastnih pokrajin, ki so med drugim tudi izjemno privlačne za odkrivanje in raziskovanje s kolesa. Urejene kolesarske steze se raztezajo vse od najbolj priljubljenega hrvaškega polotoka za kolesarje (Istre), skozi gozdnate otoke Kvarnerja in gorska območja Gorskega kotarja, zgodovinskih cest regije Lika–Karlovec, prek najvišjih klancev in privlačnih gora dinarskega krasa, vse do romantično osupljive dalmatinske obale z otoki ali od žitne ravnice Slavonije čez zelene rečne doline v spremstvu množice gradov, kurij in cerkev osrednje Hrvaške vse do urbane kolesarske oaze Zagreba.

Ali ste vedeli, da je kolesarjenje kar trikrat hitrejše od hoje? S kolesom tako lahko potujete trikrat hitreje, ob tem pa porabite enako količino energije kot pri hoji. Kako varčen  način potovanja! Poleg tega velja kolesarjenje za enega najboljših načinov kurjenja kalorij.

 

Ena lepših kolesarskih stez v Evropi povezuje celinsko in obalno Hrvaško. Zgolj 30 kilometrov oddaljen od Jadranskega morja, a vendar popolnoma drugačen svet – to je Gorski kotar. Gorski kotar je pravi raj za vse navdušence kolesarstva, saj ponuja več kot 400 kilometrov označenih kolesarskih poti, ki povezujejo gore in Jadran v zgolj eni osupljivi in predvsem adrenalinski vožnji.

Foto: Zoran Jelača, CNTB Gorski kotar

Preživite aktiven družinski vikend dobri dve uri iz Ljubljane

Ideja za kolesarski izlet nas je tokrat popeljala čez za slovensko mejo, natančneje v županijo Medžimurje. Ta na zahodu in severozahodu meji na Slovenijo, kar pomeni, da za vožnjo z avtom niti ne boste porabili preveč časa. Medžimurje je od Ljubljane oddaljen dobri dve uri vožnje z avtom, če pa prihajate iz štajerske prestolnice Maribor, vam bo vožnja vzela le nekaj več kot eno uro. Središče županije je Čakovec, ki je po velikosti in ureditvi precej podobno slovenskemu Kranju. Zanj je značilno, da je vedno poln življenja, zaradi česar turistom predstavlja popolno počitniško destinacijo.

Foto: Profimedia Čakovec

V Medžimurju boste na svoj račun prišli predvsem ljubitelji narave in kulinarike. Za tiste bolj radovedne pa se v Črečanu nahaja prikupen muzej čebelarstva. Domačini mu rečejo kar Medeni vrt. Zgolj nekaj sto metrov stran od čebelarskega muzeja pa lahko najdete tudi staro kovačnico, ki sicer ni več v obratovanju, je pa zato postala izjemno zanimiv muzej. Medžimurje pa ni bogato zgolj z zgodovinsko dediščino, pač pa ga krasi tudi krajinski park, ki se nahaja med rekama Muro in Dravo. Zaradi njegove izjemne biodiverzitete predstavlja zanimivo lokacijo bodisi za pohodništvo, fotografiranje ali zgolj za opazovanje ptic.

Foto: Pixabay Čebela

V občini Sveti Juraj na Bregi, ki je od glavnega mesta Čakovec oddaljen slabih 15 minut, se nahaja zavarovan naravni spomenik. Gre za velik travnik na Bedekovićevem grabu in predstavlja dom ene najbolj ogroženih vrst metulja – čudovitega modrega metulja. Enako popularen med turisti je tudi park s stoletnimi drevesi, ki je kot nalašč za popoldanski sprehod in večerno sprostitev.

Medžimurje bike za kolesarske navdušence

Če tudi vi svoj dopust ali vikend radi preživite na kolesu, je Medžimurje prava destinacija za vas. Županija ima kar 19 urejenih in označenih kolesarskih poti, ki so primerne tako za kolesarje začetnike, kot tudi za tiste, ki radi kolesarite dlje časa. Najkrajša označena steza v sklopu Međimurje bike meri nekaj manj kot 18 kilometrov, najdaljša pa 130 kilometrov.

Foto: Drazen Breitenfeld Međimurje bike

Urejene kolesarske poti se vijejo po gričevnatem vinorodnem okolišu in družinam in posameznikom ponujajo možnost rekreativnega in zabavnega kolesarjenja. Obiskovalci lahko izbirajo tako med lažjimi kot tudi med zahtevnejšimi odseki, cestami in brezpotji, za piko na i pa so na voljo tudi prilagojeni tereni za XTC in cross vožnjo.

Ali ste vedeli, da je vzdrževanje kolesa kar dvajsetkrat cenejše kot vzdrževanje avtomobila? Zanimivo je tudi, da svetovni trg na letni ravni proizvede nekaj več kot 100 milijonov koles.

 

Međimurje bike omogoča tudi izposojo koles. Svojega lahko najdete bodisi v Termah Sv. Martina, v Međimurskih dvorih v Lopatincu, v trgovini Biciklin v Prelogu in v kar desetih objektih, ki poslujejo v okviru projekta Cyclist Welcome s tremi ali več zvezdicami v Lopatincu, Otoku, Grkaveščaku, Štrigovi, Slakovcu, Pušćinah, Donjem Kraljevcu, Koncovščaku. Najem je možen ob pogoju koriščenja namestitvene storitve. 

Ker nesreča nikoli ne počiva, je projekt Međimurje bike poskrbel tudi za manjša popravila koles in prodajo rezervnih delov. Na izposojo so možna tudi električna kolesa, poskrbljeno pa je tudi za prevoz do kar 20 koles naenkrat znotraj in zunaj destinacije s pomočjo avtobusnega prevoznika Rudi express Čakovec.

Foto: Aleksandar Gospic Kolesarjenje na Hrvaškem

Prihajajoči kolesarski dogodki v Medžimurju

Županija Medžimurje bliskovito postaja pravi magnet za vse športne navdušence. V toplejših mesecih domačini svoje obiskovalce razvajajo s kolesarskimi dirkami. Poletja še ni konec in zato tudi kolesarski podvigi v Medžimurju še niso rekli zadnje. V začetku septembra se bo v Toplicah Svetega Martina odvijal maraton Po pedali, v sredini meseca pa mu bosta v okolici sledila tudi Panamura Adventure maraton ter Jesenska bicikljada. Maratona se v Medžimurju lahko udeleži vsak kolesarski navdušenec.

Foto: TZŽ Međimurske Međimurje bike

Spoznajte brezčasno lokalno kuhinjo

Ali ste že slišali za enogastronomijo? Gre za prav posebno filozofijo okusov, v kateri se prepletajo kultura, zgodovina, večtisočletna tradicija in domači pridelki. In prav tako, kot je zanimiva in domiselna medžimurska dediščina, je zanimiva tudi njihova tradicionalna kuhinja. Minilo je že lepo število stoletij, odkar sta skupno zgodbo začela pisati medžimursko vino in vonj njihovih izvrstno tradicionalnih jedi. Če se torej s kolesom znajdete v Medžimurju, nikar ne zamudite njihovega pristnega okrepčila. Priporočamo vam, da poskusite tradicionalno pretepeno juho, meso 'z tiblice in medžimursko gibanico. K jedem pa se prileže tudi nekaj živahnih in osvežilnih vin. Mednje spadajo Graševina (rizling), Moslavac (furmint), Sauvignon Blanc, Chardonnay, Traminac (gewurtztraminer), beli muškat in prekrasne bordojske sorte. 

Tradicionalna medžimurska gibanica je narejena iz listnatega testa in štirih nadevov: oreščki, svež sir, mak in jabolka. Gre za tradicionalno jed, ki je še posebej priljubljena na severnem Hrvaškem. Velja za poslastico z bogatim okusom in vrtoglavim številom kalorij ter predstavlja nepogrešljiv del tradicionalne hrvaške kuhinje.
Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.