Sloveniji ta prestižen naziv

Foto: A. Š. Kolesarjenje po Brkinih
Strokovna komisija je bila navdušena nad našo deželo ...
Oglej si celoten članek

Slovenija je pridobila uradni naziv Evropska gastronomska regija 2021 (European region of gastronomy - ERG). "To je priznanje vsem vključenim pri projektu in dodatna priložnost v prizadevanjih, da postane Slovenija globalno prepoznavna kot trajnostno usmerjena in vrhunska gastronomska destinacija za butična 5-zvezdična doživetja," sporočajo s Slovenske turistične organizacije. 

Strategija trajnostne rasti slovenskega turizma 2017–2021 kot enega od desetih vodilnih turističnih produktov, ki lahko veliko pripomorejo k promociji, prepoznavnosti in ugledu države in turizma, opredeljuje gastronomijo.

"Gastronomija daje možnost razvoja odličnih doživetij z dodano vrednostjo in tako prispeva k razpršitvi turističnih tokov in desezonalizaciji turizma, kar je med osrednjimi cilji prihodnjega razvoja slovenskega turizma," dodajajo. 

Zelena in zdrava doživetja

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, je povedal, da je naziv Evropska gastronomska regija 2021 odlično izhodišče tako za goste kot domačine, ki iščejo zelena, aktivna in zdrava doživetja, ter tudi za partnerje, ki bodo morali ostati inovativni.
  
Mag. Tanja Strniša, državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je ob tem izpostavila, da so se pobudi pridružili, ker trdno verjamejo, da je skozi gastronomijo mogoče predstaviti bistvo naše države: "Kaj jemo, kako proizvajamo in pripravljamo hrano in kako jo cenimo, je del naše kulturne identitete, tradicije in načina življenja."

"Podelitev naziva Evropske gastronomske regije 2021 Sloveniji je veliko priznanje Sloveniji, slovenskemu turizmu in vsem, ki prispevajo k razvoju in promociji Slovenije kot vrhunske gastronomske destinacije," je dodala direktorica Slovenske turistične organizacije mag. Maja Pak.

Popotnik Kako sem ponovno vzljubila kolo

Strokovna komisija ERG je sicer Slovenijo obiskala med 17. in 20. julijem 2018 in bila navdušena nad gastronomsko ponudbo naše dežele. "Strokovna komisija je izpostavila, da program, ki ga je Slovenija predstavila ob svoji kandidaturi, zelo dobro vključuje različna področja, ki jih pokriva Evropska gastronomska regija, da predstavlja dolgoročno strategijo Slovenije s ciljem povečanja kakovosti življenja, izobraževanja na področju zdravega in sonaravnega bivanja in trajnostnega razvoja gastronomije. Komisijo so prepričali tudi gastronomski presežki Slovenije ter njena zaveza regionalnih partnerjev k trajnostnemu razvoju in izvedba različnih aktivnosti v zvezi z njim," pravijo na STO. 

Pojasnjujejo, da je naziv ERG 2012 izjemnega pomena za slovenski turizem: "Preko projekta ERG 2021 Se bodo nadaljevala prizadevanja za doseganje boljše kakovosti življenja v naši regiji in izboljšanje zdrave ponudbe v gostinstvu. Projekt namreč poudarja edinstvene kulinarične kulture, izobraževanja za bolj zdravo in sonaravno življenje, spodbujanje inovativnosti v gastronomiji ter tesnejša medsektorska povezovanja na področju prehranske politike, gastronomije, gostinstva, turizma, kmetijstva, zdravja, izobraževanja in trajnostnih načel v ekonomskem, kulturnem, socialnem in okoljskem smislu." 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.