Legenda o izviru turkizne lepotice

Foto: Shutterstock soča
Ena najlepših evropskih rek že vabi na obisk svojih naravnih znamenitosti, ki navdušujejo tudi po Instagramu.
Oglej si celoten članek

“Soča sodi med najlepše reke v Evropi. V povirju pada v slapovih in skakalcih, svoj divji, a prijazni značaj ohranja v celotnem teku, tudi ob izlivu v morje,” opisujejo Sočo na Zavodu RS za varstvo narave.

Največja presenečenja nam ponujajo izjemne barve vode Soče in pritokov ter številni edinstveni vodni in geomorfološki pojavi. Na zavodu dodajajo, da se lepotica Soča ponaša s turkizno modro-zeleno vodo, ki se med letom spreminja: po dežju in med topljenjem snega teče mlečno-modra, po močnih deževjih pa divja rjava, podobna kavi: “Reka in pritoki imajo namreč izraziti hudourniški značaj.”

Njena struga je zaradi stopničastega in velikega strmca mestoma stisnjena v tesni in korita, ponekod pa široko razprostrta po nasutih ravnicah.  

Obiščite izvir reke Soče

Začne se kot Potok pod Bavškim Grintavcem. Pod Skokom ponikne v nanose; na začetku Zapoudna v Trenti (Zahodne Julijske Alpe) se v dnu in bokih struge pojavi kot reka, nato se ji pridruži kraška voda Izvira Soče.

Sodeč po ljudskem izročilu so v Trenti živeli bog Triglav, bog Jalovec in bog Mangrt, kar je povezano tudi z reko Sočo. Ko je namreč prišel v Trento hudobni vodobruhec, ki je poplavljal vasi, so ga bogovi zaprli v votlino. Usta so mu odprli toliko, da lahko namaka dolino. Ko bo odslužil svojo kazen, ga bodo rešili in takrat bo Soča presahnila.

“Reka na dan privre iz jame s podzemnim jezercem, skozi ozko sotesko, ki se kmalu razširi,” opisujejo v Javnem zavodu za turizem Dolina Soče.

Od Koče pri Izviru Soče vodi označena pot, ki nas že po 15 minutah pripelje do izvira reke Soče. Od koče se lahko podate tudi na druge lepe pešpoti, do spomenika dr. Juliusa Kugyja (1858-1944) na vzpetini med Sočo in Mlinarico boste potrebovali 45 minut, do Planinskega botaničnega vrta Juliana v Trenti eno uro, do planine Zapotok pa dve uri.

Po Soški poti

Reka Soča vas bo sicer navdušila v vsakem delu svoje struge, ena od zanimivejših pešpoti ob reki Soči je tako imenovana Soška pot, ki vodi ob Soči od njenega izvira do Bovca. Povezuje mirne, skrivnostne dele reke Soče in doline Trente.

Posebna zanimivost Soške poti so slikovite viseče brvi. Hoja po Soški poti in obisk Informacijskega središča Doma Trenta ponujata doživeto spoznavanje Triglavskega narodnega parka. Pot poteka po nezahtevnem terenu in je v celoti dolga 25 kilometrov, publikacijo z vsemi infromacijami pa lahko najdete TUKAJ.

Naj vas pot popelje na ogled ostalih znamenitosti reke Soče, za vas smo izbrali še tri.

 - Velika korita Soče. Do njih pridemo tako, da na regionalni cesti Bovec–Vršič, približno 11 kilometrov iz Bovca, že vidimo iztek korit. Tu zavijete desno za dolino Lepene, čez most in parkirate. Lahko obiščete zgornji del korit, avto pustite na parkirišču z informativno tablo manj kot kilometer po regionalni cesti od odcepa za Lepeno.

 - Mala korita Soče. Reka Soča je tik pred sotočjem s potokom Vrsnica izdolbla približno 100 metrov dolga, do šest metrov globoka in v najožjem delu komaj en meter široka Mala korita Soče. Dostop do Malih korit reke Soče: Na regionalni cesti Bovec–Vršič parkiramo pri odcepu za Vrsnik. 

 - Akomulacijsko jezero Most na Soči.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 08:32 7. Maj 2018.

    Avtor A.Š., daj preveri še enkrat kje izvira naša Soča, ker pod Bavškim Grintavcem že ne!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.