To so najboljše slovenske restavracije

Foto: Profimedia
Kdo bo nasledil Hišo Franko?
Oglej si celoten članek

V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji - The Slovenia Restaurant Awards, bodo v torek na gradu Fužine v Ljubljani izbrali letošnje zmagovalke iz petih slovenskih regij in naboljšo slovensko restavracijo.  

Lani Hiša Franko

Nagrado strokovne komisije in naziv najboljša restavracija je lani pridobila Hiša Franko, z mednarodno prepoznavno chefinjo Ano Roš.

Foto: Žurnal24 main Ana Roš, Hiša Franko Najboljši za leto 2018

Na podlagi tri stopenjskega ocenjevanja je strokovna komisija izmed 163 restavracij, izbrala trideset finalistov in jih razdelila na regije. Kot so pojasnili organizatorji, so pri dokončnem izboru sodelovali tudi člani Chefs&Foodies Akademije, širša slovenska javnost pa je lahko svoje mnenje izrazila preko glasovanja. Na tak način so pridobili sedem tisoč glasov. 

Finalisti po regijah:

Osrednja Slovenija: Gostilna As, Gostilna Čubr, Gostilna Mihovec, Gostilna na Gradu, Gostilna Skaručna, Gostišče Grič, JB restavracija, Restavracija Cubo, Restavracija Strelec. Sushimama

Severna Slovenija: Ančka, Danilo - gostilna&vinoteka, Dvor Jezeršek, Gostilna Krištof, Gostišče Milka, Hiša Raduha, Pr Matičku, Restavracija 1906 Bled, Skipass, Kranjska Gora in Vila Podvin.

Južna Slovenija: Domačija Novak, Gostilna Rakar, Gostilna Repovž, Gostilna Šekoranja, Gostilna Vovko, Ošterija Debeluh, Pod skednjem – Posestvo Pule. Restavracija Grad Otočec, Restavracija Oštarija in Restavracija Tri lučke.

Vzhodna Slovenija: Galerija Okusov, Gostilna Francl, Gostilna Rajh, Gostilna Šiker, Hiša Denk, Kungota, Pavus Grad Tabor, Restavracija Mak, Restavracija Sedem, Rožmarin, Vila in Herberstein.

Zahodna Slovenija: Domačija Majerija, Gostilna Mahorčič, Gostilna pri Lojzetu, Hiša Franko, Hiša Torkla, Nejka in Uroš Klinec, Ošterija Klinec, Restavracija Dam, Restavracija Kendov dvorec in Restavracija Pikol.

Slovenijo na kulinarični zemljevid sveta

Listo najboljših so sestavili direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Maribor Helena Cvikl, etnolog Janez Bogataj, predstojnik katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Turistici Aleš Gačnik, ameriški pisatelj in umetnostni zgodovinar Noah Charney ter novinarka Iva Gruden:  "Z željo postaviti Slovenijo na kulinarični zemljevid sveta je bil lani prvikrat organiziran strokoven, neodvisen in vseslovenski izbor najboljših slovenskih restavracij. Ta projekt nadaljujemo tudi letos, saj je bil odziv med restavracijami in uporabniki odličen. S projektom smo želeli in želimo spodbujati restavracije, da si prizadevajo še za večjo kakovost ponudbe in lasten razvoj, hkrati pa omogočimo gostom iz Slovenije in tujine, da pridejo do relevantnih informacij o kakovosti restavracij v regiji, ki jo obiščejo in katerih kulinarične dosežke si želijo preizkusiti," je pred finalnim izborom povedal NikoSlavnić, idejni vodja projekta.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 15:34 23. Marec 2018.

    Te komisije, ki si jemljejo pravico, da ocenjujejo karkoli, ne samo gostilne so živa korupcija. Dotična se hodi zastonj nažirat …

  • 14:02 23. Marec 2018.

    Bog pomagaj gostilni Vovko,njihov odnos do slovenskih gostov, za njih so pomembni samo tujci,hrana pa pod povprecjem

  • 13:43 23. Marec 2018.

    Kam spada Primorska ali Obala?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.