Tudi v tem slovenskem jezeru se lahko kopate

Foto: Marin Medak Kočevsko jezero Foto: Željko Pleše Kočevsko jezero
Jezero je nastalo na dnu rudniške kotanje, kjer so včasih izkopavali rjavi premog.
Oglej si celoten članek

"Kočevsko jezero se nahaja v severovzhodnem delu mesta Kočevje, ob naselju Šalka vas," opisuje Nadija Kolmanič iz Zavoda Kočevsko. Pojasnjuje, da je to lepo jezero nastalo na dnu rudniške kotanje, kjer so včasih izkopavali rjavi premog.

Ko so z izkopavanji ob koncu 70. let prenehali, je voda postopoma napolnila kotanjo in nastalo je Kočevsko ali Rudniško jezero, ki je globoko do 40 metrov, njegova površina meri 1,5 kvadratnega kilometra, obala pa obsega 3 kilometre. 

Nadija Kolmanič 

Okolica jezera je danes poseljena s številnimi zanimivimi vrstami rastlin in živali. Področje Kočevskega jezera je gnezdišče za mnoge vrste ptic, med katerimi je precej vrst tudi na rdečem seznamu ogroženih gnezdilk v Sloveniji.

Sprehod in kopanje 

Okoli jezera je speljana naravoslovna učna pot, med lokalnim prebivalstvom in drugimi obiskovalci pa je jezero po navedbah Nadije priljubljena točka za obiskovalce, saj nudi možnosti za številne športne aktivnosti: plavanje, potapljanje, jadranje, čolnarjenje in supanje, okoli jezera pa se lahko obiskovalci tudi sprehajajo.

Voda v jezeru je čista in kakovostna, zato v njem živi veliko različnih rib in je tudi priljubljena točka za ribolov. 

Nadija Kolmanič  

Parkirišče in prenočišča

Do jezera je urejen in označen dostop po lokalni cesti, ki jo trenutno prenavljajo, zato je po prihodu v mesto Kočevje potreben obvoz skozi Trato. Parkirišče v neposredni bližini jezera se nahaja na koordinatah: 45.645344, 14.871479.

Najbližja prenočišča so v kampu v neposredni bližini jezera – Camp Jezero Kočevsko, ki ima urejenih deset parcel za avtodome in prikolice ter devet šotorišč. V kampu je tudi pet lesenih ''glamping'' hišic za štiri osebe. Izven kampa se nahajajo še štiri parkirna mesta za avtodome (PZA). Recepcija kampa je tudi eden od turističnih informacijskih centrov v Kočevju, kjer lahko obiskovalci in gostje dobijo številne informacije in kupijo tudi različne lokalne izdelke.

Prenočišča so na voljo tudi v bližnjem Penzionu Tušek Jezero, ki ponuja 15 sob, s skupno 20 ležišči.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.