Toliko cenejši bi bil lahko letošnji dopust

Foto: Epa
Foto: Epa
Bliža se poletna sezona. Cene v Sredozemlju bi utegnile biti bolj ugodne ob prvotnih napovedi.
Oglej si celoten članek

Pandemija covida-19 je močno prizadela tradicionalno najmočnejše turistične destinacije. Po odpravi ukrepov proti širjenju virusa v mnogih evropskih državah se letos obeta boljša sezona kot 2020 in 2021.

Povečanju rezervacij ob obali Sredozemskega morja bi lahko botroval še en pomemben dejavnik. V Turčiji so zaradi hude finančne krize nastale razmere, ki so močno vplivale na cene nastanitev v tej državi, posledično tudi širše.

Samo v letu 2021 je vrednost turške lire v primerjavi z ameriškim dolarjem padla za skoraj 45 odstotkov, kar je rezultiralo v hudi inflaciji, obenem pa privabilo oportunistične investitorje. Ena od posledic je tudi znižanje cen turističnih in potovalnih paketov.

Popotnik To je 10 najbolj gostoljubnih krajev, med njimi tudi ta slovenski biser

Turki bi se lahko po višini prihodkov in številu nočitev tujih turistov vrnili na raven iz "predkoronskega" leta 2019, ugotavljajo tamkajšnji organi. Minister za finance Nureddin Nebati je za državno televizijo podal oceno, da bi turistični prihodki letos lahko dosegli 34,5 milijard dolarjev, kolikor so znašali pred tremi leti.

Foto: Epa Atenin tempelj Çanakkale Turčija

Turčija je bila v preteklosti ena najbolj priljubljenih turističnih destinacij Slovencev. Tja so pogosto zahajali maturanti, družine z otroki, tudi upokojenci in ljubitelji nakupovanja.

"To dejstvo pripisujemo predvsem temu, da je turška riviera prepoznana kot turistična destinacija, kjer največ dobiš za svoj denar. Žal pa je v 'koronskem' času Turčija zaradi ukrepov in zadržkov ljudi pritegnila manj turistov. A na srečo je videti, da se je trend ponovno obrnil v prid deželi all inclusive počitnic," nam je povedala Nataša Jeza Kotnik iz turistične agencije Sonček.

"Trenutno za Turčijo beležimo zelo veliko povpraševanje že v času First Minute obdobja. Cene so bile že konec lanskega leta oblikovane tako, da so daleč najbolj konkurenčne od vseh sredozemskih destinacij, zato turistu ni treba veliko preračunavati, da bi našel svoje prednosti. Pri družinskih počitnicah lahko govorimo tudi o več sto evrov nižji ceni glede na druge sredozemske destinacije," je dodala.

Iz Ljubljane v Antalijo posebno letalo leti dvakrat tedensko. Nekateri potniki iz severovzhoda Slovenije se pogosto odločijo odleteti iz Gradca ali Dunaja.

Znižanje cen v Turčiji bi lahko imelo vpliv na cene konkurenčnih destinacij, tudi na Hrvaškem. Tja se že traidicionalno odpravi največ slovenskih turistov.

"Kako bodo ugodne cene v Turčiji vplivale na druge destinacije, je težko reči. Hrvaška ima svoje zveste goste, tudi navtike, ki imajo jasno vizijo, kakšne naj bi bile videti njihove počitnice. Tudi Grčija ima svoje navdušence. Še najbolj podoben Turčiji je Egipt, kjer ugotavljamo podobne trende in pritegne podoben tip turistov," je zaključila Jeza Kotnik.

V Sloveniji se je lani v turistične objekte prijavilo nekaj več kot štiri milijone turistov, kar je 31 odstotkov več kot leta 2020, a še vedno 36 odstotkov manj kot rekordnega leta 2019.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 7

  • 09:13 28. Februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma …

  • 16:06 26. Februar 2022.

    jest bi dejal tole.. ker niste s kmetov ne veste kakšne so krave, ko jih spomladi spustiš iz hleva na …

  • 14:41 26. Februar 2022.

    Na Hrvaško se moraš ciaziti s svojim avtom. In čakati na meji kot bedak. Turčija, Grčija, Egipt, ... z letalom …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.