V najstarejšem gradu v Sloveniji lahko tudi prespite

Foto: grad grad Grad, Goričko Foto: javni zavod krajinski park goričko Grad Grad Goričko Foto: javni zavod krajinski park goričko Grad Grad Goričko Foto: javni zavod krajinski park goričko Grad Grad Goričko Foto: javni zavod krajinski park goričko Grad Grad Goričko Foto: javni zavod krajinski park goričko Grad Grad Goričko Foto: javni zavod krajinski park goričko Grad Grad Goričko
Naš največji grad ima kar 365 sob!
Oglej si celoten članek

V občini Grad na Goričkem se skriva grad Grad, ki velja za največji grajski kompleks v Sloveniji in se lahko pohvali s kar 365 sobami. Mogočni grad sega v 11. stoletje, ustno izročilo pa trdi, da naj bi ga zgradili vitezi templarji.

Templarji so bili krščanski cerkveni red, ki je bil ustvarjen da bi ščitili krščanske romarje na poti v Sveto deželo, na poti v Jeruzalem. Red je ustanovil francoski videz Hugo Pavnski.

Popotnik To je najstarejši slovenski grad

Tu so v naslednjih letih domovali protestanti. Po drugi svetovni vojni je bil dolga leta opuščen in je zato propadel, a so ga pred dobrimi dvajsetimi leti temeljito obnovili.

Preživite noč v mogočnem gradu

Od leta 2014 Krajinski park Goričko, ki skrbi za grad Grad tudi oddaja štiri sobe za nočitve. Te oddajajo med marcem in novembrom, ko je grad odprt za obiskovalce. Dve sobi imata samo zakonsko posteljo, dve pa imata ob zakonski še dodatno ležišče, kar pomeni, da lahko s seboj vzamete tudi otroke.

Za sobi z dodatnim ležičšem boste na noč morali odšteti 70 evrov, za sobi brez dodatnega ležišča pa 50 evrov na noč. Kot pišejo na uradni spletni strani Krajinski park Goričko je v ceno poleg najema sobe vkljulčena tudi posteljnina, brisače, brezplačni ogled gradu v katerem spite, brezplačen ogled grajske vinoteke, internet, parkirni prostor in možnost izposoje treking koles. Otroci do 6 let imajo nočitev brezplačno. Več sob si lahko ogledate v galeriji zgoraj.

Foto: javni zavod krajinski park goričko Grad Grad Goričko Od domačih obrti do poroke

V pritličju je kar nekaj delavnic in prodajaln domače obrti, zato lahko tam najdemo žganjekuho, tkalstvo, zeliščarstvo, lončarstvo, kovaštvo in kolarstvo. V prvem nadstropju so soba za poroke in sobe z zbirkami iz narave. V veliki viteški dvorani imajo stalne razstave, oglede filmov o Goričkem in različne prireditve.

Grad se lahko pohvali z mogočnim vrtom, urejenim v angleškem stilu, v katerem pa rastejo stari tulipanovci, ki spadajo med najstarejše v Sloveniji.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.