Popotnik
5976 ogledov

To je najstarejši slovenski grad

grad Brestanica
Ste ga že obiskali?

Grad nad Brestanico oziroma grad Rajhenburg šteje kar 1180 pomladi in kot je zapisano v listinah, naj bi to bil najstarejši grad v Sloveniji. Grad varuje območje nad sotočjem potoka Brestanica in reke Save. Mogočno obzidje te »starine« je dal med letoma 1131 in 1147 zgraditi lastnik posesti, salzburški nadškof Konrad.

Stavbo so kasneje upravljali ministerali Rajheburški, viteška družina iz 15. stoletja. Leta 1881 so grad kupili menihi trapisti in ga preuredili v samostan, ki je tam obstal vse do leta 1941. Leta 1947 je bil red trapistov razpuščen, grad pa nacionaliziran.

Od leta 2004 je grad v lasti Občine Krško, od leta 2014 naprej imajo ob gradu tudi čudoviti zeliščni vrt, ki je le eden od elementov trapistovske dediščine. Njihovo dediščino si v gradu želijo obuditi tudi z Rajheburškimi dnevi čokolade in likerjev ter Dnevi penin in sirov.

Poletni ogledi

V poletnem času lahko grad obiščete od torka do nedelje med 10. in 20. uro. Vstopnina znaša pet evrov za odrasle, 3,5 evra za upokojence, študente in dijake ter osem evrov za družine. Prost vstop imajo predšolski otroci, invalidi, brezposelni (z dokazili), člani Slovenskega muzejskega društva, ICOM-a in drugih strokovnih društev, povezanih z muzejsko in dediščinsko dejavnostjo, novinarji, turistični vodniki (z dokazili), predstavniki občinske uprave s svojimi gosti, sponzorji/donatorji s svojimi poslovnimi partnerji, poslovni partnerji MNZS - enota Brestanica.

Pestro dogajanje: Poletje na gradu Rajhenburg

  • 29. junij 2018

Tori Tango – Sangue Nero (cena vstopnice 10€, na dan dogodka 12€)

Projekt Sangue nero predstavlja prvo integralno in popolnoma avtorsko tango glasbo slovenskega izvajalca. Jure Tori tako ‘’stoji na ramenih velikanov žanra”, a tango igra in sklada po svoje.

  • 6. julij 2018

Vesna Pisarović Kvartet (cena vstopnice 10€, na dan dogodka 12€)

Projekt Naša velika pesmarica je specifična in izvirna interpretacija dediščine bivše jugoslovanske zabavne glasbe iz obdobja 50-ih, 60-ih in 70-ih let preteklega stoletja. Srce parajoče balade v big-band aranžmajih in lahkotni evrovizijski hiti, prepesnitve francoskih šansonov in italijanskih šlagerjev, »prebrisane« twist melodije in pastoralne rock scene, swing ritmi in južnoameriški ritmi Mediterana – Vesna Pisarović in njeni glasbeni partnerji vse to podvržejo minucioznemu postopku dekonstrukcije: odtegnitvi in razstavitvi, spreobrnitvi in manipulaciji, ter ponovni sestavitvi v ekscentrično glasbeno montažo. V tem smislu nam namesto nostalgičnega hrepenenja za starim, Naša velika pesmarica predstavi pravzaprav izredno ustvarjalen odnos do preteklosti.

 

A post shared by Sara Krevelj (@sara_krevelj) on

  • 21. julij 2018

Maja Keuc Amaya – Tribute To Soul (cena vstopnice 10€, na dan dogodka 12€)

Na koncertu »Tribute to Soul« se nam bo Maja predstavila v družbi Mihe Koretiča (kitara), Doriana Grande (bobni) in Jerneja Kržiča (bas). Repertoar predstavlja poklon najimenitnejšim imenom soul/blues glasbe zadnjih 60 let, seveda pa bo moč slišati tudi Majine avtorske skladbe. Maja & Band vam obljubljajo večer nabit z dobro energijo in glasbo za dušo.

  • 10. avgust 2018

Komedija Brade (predprodaja 12€, redna prodaja 15€)

Boštjan Gorenc - Pižama, Perica Jerković in Gašper Bergant v novem šovu ob obilju svežih šal prinašajo tudi ekskluzivni vpogled v zakulisje stendap scene. Seks v avtu, nenavadni tatuji, vzgajanje otrok in resničnostni šovi bodo le nekatere izmed tem, ki se jih bo dotaknil bradati cvetober slovenske samostoječe komedije.

Najbolj kosmata komedija Brade ponuja poldrugo uro smeha v razposajeni moški družbi brez dlake (zgolj) na jeziku. Pripravite se na zabavno mešanico skečev in stendapa, kot jih do sedaj na področju nekdanje Avstro-Ogrske še nismo videli!

Komentarjev 2
  • brestanica 08:45 30.junij 2018.

    Lep je ta naš rajhenburški grad,ki ima bogato zgodovino,tudi tisto najboj temačno med drugo svetovno vojno in po njej. Ampak Brestanica ni samo grad ,je še marsikaj druga videt. Naprimer eno največjih slovenskih cerkva in eno od sedmih bazilik,Hostel Kozmus,tudi ...prikaži več spodnji grad Turn je zanimiv......več si lahko ogledate tudi na fb strani https://www.facebook.com/brestanica.rajhenburg