V nedeljo Giro tudi v Sloveniji. So gledalci dovoljeni?

Foto: Epa Giro Foto: Epa Giro
V nedeljo bo Goriška obarvana v roza odtenke ...
Oglej si celoten članek

V nedeljo bo del znamenite kolesarske dirke Giro d'Italia potekal tudi po našem ozemlju. Na novogoriško mestno občino smo se obrnili za pojasnilo, ali bodo gledalci glede na vse lepšo epidemiološko sliko dovoljeni. Dirko boste v živo lahko spremjali le, če se boste tam znašli po naključju ...

Uradno ni dovoljeno

"Kolesarsko dirko Giro d'Italia organizira podjetje RCS Sport, ki je s strani Slovenije pridobilo vsa potrebna dovoljenja za tranzit 15. etape Gira čez slovensko ozemlje v tako imenovanem mehurčku. Pri tem jim v sodelovanju s policijo in Medobčinsko redarsko službo Mestne občine Nova Gorica, Občine Ajdovščina in Občine Brda nudimo podporo tudi v Novi Gorici in v Brdih," pojasnjujejo na novogoriški občini.

Po posvetu s predstojnikom Območne enote NIJZ-ja Nova Gorica doc. dr. Markom Vudragom so ugotovili, da zaradi epidemioloških razmer žal še vedno ne morejo povabiti gledalcev na ogled dirke v živo: "Naključne obiskovalca pa pozivamo, da se, kljub temu, da se približujemo zeleni fazi, obnašajo odgovorno in upoštevajo vse epidemiološke ukrepe." 

Če se boste torej v Novi Gorici ali Goriških Brdih znašli med dirko po naključju, upoštevajte vse ukrepe, imejte medsebojno razdaljo, nosite tudi masko.

Letos že 90 let roza majice

Kolesarska dirka Giro d'Italia je eden najbolj prestižnih športnih dogodkov v Italiji, ki ravno letos praznuje pomemben mejnik: 90 let roza majice (1931-2021). Kot pojasnjujejo na Mestni občini Nova Gorica, se Giro postavlja se ob bok najbolj pomembnim evropskim dirkam, torej francoskega Toura in španske Vuelte. Prva edicija se je odvila pred več kot 100 leti, leta 1909, v 8 etapah pa so kolesarji že takrat opravili skoraj 2.448 km. Letošnja 113. edicija je sestavljena iz kar 21 etap s skupno dolžino 3.479,9 km.

"Ob posebnih dogodkih se druščina potegovalcev za roza majico zapelje tudi onkraj italijanske meje. Letošnja 30-letnica Slovenije, potegovanje za vpis Brd in Collia v Unescov seznam svetovne dediščine in razglasitev Nove Gorice v sodelovanju z Gorico za Evropsko prestolnico kulture 2025 je tako Giro pripeljal tudi v Goriška Brda in Novo Gorico," so veseli. 

Pojasnjujejo, da gre tudi za medijsko izjemno privlačen dogodek: več kot 180 držav letno zakupi pravice za neposredne prenose: "Skoraj 2000 akreditiranih novinarjev iz 900 različnih medijskih vetrov v vsaki ediciji spremlja Giro, na svetovnem merilu pa bitko za roza majico sledi skoraj 800 milijonov gledalcev."

Letošnji Giro bo slovenske bisere na Goriškem prekolesaril v nedeljo, 23. maja 2021, v sklopu 147 km dolge 15. etape, ki povezuje kraje od Gradeža do Gorice.

Državno mejo bo Giro prestopil takoj po 60. kilometru v Vipolžah. Sledili bodo skoraj trije krogi skozi čezmejni briški teritorij. Tako se bodo kolesarji in gledalci vzpeli skozi vasice Dolnje Cerovo, Gornje Cerovo, Hum in Kojsko do Gonjač, ter se nato spustili preko Šmartnega, Dobrovega, Medane in Plešivega v italijanski del briškega gričevja. Tam se bodo zapeljali skozi ravno tako slikoviti Krmin. Ob zadnjem vzponu na Gornje Cerovo, ki velja za veliko gorsko nagrado, se bo bitka za roza majico spustila preko Števerjana in Oslavja skozi Gorico v Novo Gorico, se mimo Trga Evrope vzpela na burbonsko Kostanjevico in nato etapo zaključila na Travniku v Gorici.

Foto: MONG Giro "Atraktivnost tega posebnega čezmejnega prostora, prepojenega s kulturnim kolažem iz slovanskih, romanskih in germanskih vetrov, bo zgolj v Italiji spremljalo blizu 2,5 milijona gledalcev, na svetovni ravni pa kot rečeno skoraj 800 milijonov gledalcev," opisujejo na MONG. 

Skoraj tri ure slikovitih kadrov briškega in goriškega območja bosta snemala 2 helikopterja. Gre za izjemno promocijsko priložnost ne zgolj za kraje, ki se bodo v 15. etapi obarvali v roza barvo, temveč za celotno Slovenijo in Furlanijo - Julijsko krajino.

MONG

Kolesarsko dirko bo sicer lepo gledati tudi prek TV ekranov, saj pripravljajo domačini čudovite spremljevalne aktivnosti. Med drugim čaka presenečenje iz Sabotina, ob trasi Gira d'Italia pa bodo mestoma zasajene tudi čudovite vrtnice sorte Rosa »Pink Knock Out«.

anja.scuka@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.