"V Opatiji so me pošteno nasankali"

Foto: zurnal24.si
Foto: zurnal24.si
"Za star kruh, ki ga nismo pojedli, so mi zaračunali šest evrov," pravi sodelavec. V uredništvu smo zbrali nekaj izkušenj z gostinsko ponudbo na Hrvaškem, v Makedoniji, Albaniji in v Sloveniji.
Oglej si celoten članek

"Za prvomajske praznike smo bili v Malinski na Krku in zadnji dan šli na izlet v Opatijo. Cene hrane, če se prej pozanimaš, se mi zdijo povsem ugodne. Gostilne sem iskal na Trip Adviserju, kjer je veliko ocen. Našel sem super bistro Bukarica v Malinski, ki ponuja dobro razmerje med zelo kakovostjo hrane in ceno. 0,75 l gazirana voda je 3,60 evra, ledeni čaj (0,25 l) 2,20, piščančja prsa na žaru 8,70 evra in priloga zelenjava na žaru 4,70 evra, orada na žaru 12,30 evra, blitva s krompirjem 3,40, pomfri tudi 3,40. Štiričlanska družina smo za zelo okusno kosilo, tudi dovolj velike porcije odšteli s pijačo 53,60 evra. Naslednji dan sem se oglasil še po pico (9,70 evra in otroško porcijo špagetov bolognese – 5 evrov), se mi je zdelo zelo ugodno," pravi sodelavec.

"V centru Malinske Trip Advisor priporoča lokal z burgerji King's caffe. Burgerji stanejo okoli 9 evrov, domači ledeni čaj 3,50 evra, Coca Cola zero 3,60 evra, Cedevita 2,50 evra. So pa drage alkoholne pijače, mojito na primer stane 9 evrov," je še povedal sodelavec, ki ste se mu kava in sladoled v Malinski zdela draga.

"Standardna cena za kepico je dva evra, a so sladoledi nekakovostni, kepice pa male. Pri nas je pol kepice več kot tam ena, stane pa 1,3 evra. Kava z mlekom tudi 2,5 evra, machiato 2,00 evra," je še povedal.

Za suh kruh, ki ga niso pojedli, zaračunali sedem evrov

"Nasankal so nas v Opatiji. Lokala nismo izbirali preko Trip Advisorja, ker so bili otroci že zelo lačni, ko smo prišli tja. Restavracija ob promenadi, lignji na žaru s prilogo (mrzli) 19 evrov, otroški krožniki po 10 evrov. Zmotilo me je predvsem, ker so mi za tri porcije kruha, ki so ga prinesli na mizo in ga nismo niti poskusili, zaračunali 6,60 evra. Šlo je za narezan bel kruh iz trgovine, videlo se je, da je suh in da ga že ves dan dajejo na mize različnim gostom," je povedal sodelavec, ki pravi, da je za kakovostno storitev sicer pripravljen plačati. "Kavo smo pili na terasi z živo glasbo in prečudovitim razgledom, ki ga nudi kavarna Wagner, najbolj znana kavarna in slaščičarna. Kava z mlekom stane 4,20 evra, kapučino 4,60 evra, kar je drago, a sta bili postrežba in kava zares odlični, sploh pa ambient. Imajo pa ugodne domače torte, veliki kosi po 5,60 evra," je še povedal.

Drugega sodelavca so v Makedoniji v centru Bitole presenetile nizke cene. Liter gazirane vode je stal evro, 0,25 litra soka 1,40 evra, mesna lazanja 3,90 evra in testenine s štirimi siri 4,20 evra, baklava pa 1,10 evra.

Foto: zurnal24.si Polna miza hrane v restavraciji

A tudi v Makedoniji obstajajo lokacije, ki so bistveno dražje. "Na jugu Ohridskega jezera v Sv. Naumu je ob izviru jezera na idilični lokaciji restavracija, v živo igrajo tradicionalno glasbo, ko smo prišli, je tam kosil avtobus nemških upokojencev. Tam četrt litra gazirane vode stane več, kot v Bitoli liter, 0,25 litra Coca Cole pa stane skoraj dva evra. Za espreso smo plačali 1,60 evra, za baklavo pa 2,40 evra. Porcija pomfrija s sirom je stala 3,60 evra, pleskavica pa štiri evre. Je pa to lokacija, primerljiva z obalo blejskega jezera. Ambient je bil čudovit in vreden te cene, hrana pa tudi ni bila slaba. Račun za šest odraslih in tri otroke je bil sto evrov," je povedal.

V Albaniji smo se ustavili kake pol ure od Tirane v kraju Kruje. Tam je albanski nacionalni junak Skenderbeg uspešno odbijal napade Turkov, ostanki trdnjave so kar popularna turistična točka. Sedeli smo v imenitni restavraciji z razgledom na trdnjavo, trije odrasli in trije otroci smo za kosilo s pijačo plačali 38 evrov. V kaki drugi državi bi v taki restavraciji, preden bi sedli, preverili cene na meniju, tu pa je pol litra vina stalo 4,50 evra, ledeni čaj 1,35 evra, pomfri 1,60 evra, kava pa 70 centov. Zelenjavna juha je stala 2,30 evra, musaka pa 3,60 evra. Espreso je stal manj kot evro. Za primerjavo, v Dubrovniku v pekarni Mlinar rogljiček stane 2,20 evra.

Liter Coca Cole stane 14 evrov

Za primerjavo še nekaj cen iz Slovenije. V Pop's na Bregu v Ljubljani je pica margarita 9,90 evra, hišni radler 4,80 evra, a je to v primerjavi s 0,25 litra Coca Cole še poceni, ta namreč stane 3,50 evra. Liter Coca Cole tako stane neverjetnih 14 evrov. Espreso stane 1,90 evra.

Ob Rudniškem jezeru v Kočevju je 0,33 litra ledenega čaja 2,20 evra, tri decilitre naravne limonade stane 2,50 evra, veliko pivo pa 2,90 evra. V bližnji gostilni Tri zvezde pa so testenine z bolonjsko omako 7,50 evra, črna rižota 8,50 evra, Cedevita pa 2,50 evra.

dezurni@styria-media.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 20

  • 17:35 25. Maj 2023.

    A se je kdo resno pritožil nad ceno, jaz tega kruha ne bi plačal!!! Naivneži....

  • 13:47 25. Maj 2023.

    Če se zapelješ malo drugam po Sloveniji je zelo poceni. Več kot pol ceneje kot v klasičnih destinacijah. Pri nas …

  • 13:43 25. Maj 2023.

    V Olimjah ti dajo njihovo vodo v sobo, če jo popiješ ali ne, je vseeno, na končnem računu pa fajn …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.