V Sloveniji: nov kilometrski zipline

Foto: Profimedia Zipline
Občina Črna na Koroškem bo v okviru čezmejnega projekta NatureGame uredila park, del katerega bo tudi en kilometer dolga jeklenica za spuste oziroma zipline.
Oglej si celoten članek

Izvajalca bo občina izbrala z razpisom, tako da se bo gradnja začela predvidoma že kmalu. Prvi adrenalinski navdušenci pa bi se lahko po jeklenici spustili prihodnje leto.

Postavitev jeklenice za spust je del Outdoor parka Črna na Koroškem, ki predstavlja eno izmed aktivnosti skupnega čezmejnega projekta NatureGame, vrednega okoli 2,3 milijona evrov, ki je sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Občina Črna je ureditev parka ocenila na 232.000 evrov bruto, od tega prejme okoli 198.000 evrov evropskih sredstev, ostalo bo financirala sama. Projekt je že izdelan, pridobljena so vsa soglasja, v teh dneh občina načrtuje objavo javnega razpisa za izbor izvajalca in računa, da bo glavnina del izvedena letos. Prve obiskovalce pa bi sprejeli po končanju vseh del prihodnje leto.

Kar 206 metrov nad tlemi

Kot so še pojasnili na občini, večjih posegov v okolje ne bo. Uredili bodo dve ploščadi, na štartno-razgledno ploščad bodo umestili tudi interpretacijske vsebine Geoparka Karavanke.

Spust po jeklenici bo potekal od Navrškega vrha navzdol proti robu stadiona in proti smučišču, pristajalna ploščad bo v bližini kmetije Kogelnik. Dolžina jeklenice bo 1.000 metrov, najvišja točka atrakcije bo 206 metrov nad tlemi. Do uradnega odprtja adrenalinskega parka mora občina, ki je krajanom projekt podrobneje predstavila minuli teden, doreči še sistem upravljanja parka.

Outdoor park Črna na Koroškem je del projekta NatureGame, ki je sofinanciran iz programa sodelovanja Interreg Slovenija-Avstrija v obdobju 2014-2020. Glavni namen skupnega čezmejnega projekta je nadgraditi mrežo obstoječih izletniških točk in jih povezati v skupni turistični produkt, ki bo v obliki igre podajal naravno pestrost območja, ki spada v Geopark Karavanke.

V projektu NatureGame, ki se je začel izvajati marca lani in se bo zaključil konec februarja 2021, sodeluje sedem partnerjev iz Slovenije in Avstrije. Vodilni partner pri projektu je podjetje FS Immobilienverwaltungs podjetnika Franza Skuka, ki je gonilna sila turističnega razvoja na avstrijski strani Pece. Ostali partnerji projekta so občine Črna na Koroškem, Prevalje in Globasnica, muzejski rudnik Podzemlje Pece, Naturfreunde Petzen in Obirske jame.

Kot so še pojasnili v skupnosti Geopark Karavanke, so v okviru projekta lani že odprli plezalno areno v občini Šmihel nad Pliberkom, predvidenih pa je še več drugih aktivnosti.

Poleg črnjanske jeklenice za spust med drugim načrtujejo še gradnjo nove panoramske restavracije na Peci, ki bo vključevala interaktivno razstavo o geo- in biodiverziteti območja ter informacijski center Geoparka Karavanke. Informacijski center je predviden tudi na Poljani pri Prevaljah, v Železni Kapli pa načrtujejo sobo pobega, tematsko povezano z Geoparkom Karavanke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.