V tujino s terenskim vozilom spoznavat različne kulture

Foto: Nina potuje Nina potuje Foto: Nina potuje Nina potuje Foto: Nina potuje Nina potuje Foto: Nina potuje Nina potuje Foto: Nina potuje Nina potuje Foto: Nina potuje Nina potuje Foto: Nina potuje Nina potuje Foto: Nina potuje Nina potuje
Nina potuje je blog, ki je do sedaj v Sloveniji, še posebej med avanturističnim delom prebivalstva, že dobro razširjen.
Oglej si celoten članek

V tokratnem prispevku je avtorica bloga z nami delila nekaj svojih izkušenj in prigod s potovanj po najrazličnejših koncih sveta.

Nekateri imajo na dopustu radi, da se od vsakodnevnih skrbi odklopijo na plaži blizu hotela in se od svoje trenutne rezidence ne premaknejo niti za milimeter. A to ni navada tričlanske družine Kogej, ki svet odkriva kar v svojem terencu. Čeprav natančne številke, v koliko držav jih je že poneslo, avtorica bloga Nina potuje nima, pravi, da se ta številka giblje že čez petdeset. "

Sem namreč mnenja, da število držav ni merilo za pravega popotnika, temveč je to način, kako se potovanj in spoznavanja tujih dežel nekdo loti. Kaj ti pomaga vedno nova država, če pa v času obiska skorajda ne zapustiš zagrajenega hotelskega resorta. Po drugi strani pa se lahko v eno državo vedno znova vračaš in jo spoznavaš v globino," je jasna Nina, ki je obiski 'držav slabega slovesa' niso ustavili niti po rojstvu sina Rena.

Še vedno jim največji užitek predstavljajo raziskovanja neturističnih in manj poznanih destinacij, od katerih se izogibajo le področjem z malarijo. Prav razblinjanje mitov o 'nevarnih' destinacijah in opogumljanje drugih za obisk teh držav sta njihovi največji želji pri ustvarjanju bloga in spletne strani. Na družbenih omrežjih svoja potovanja in dogodivščine redno objavljajo, na Youtube kanalu pa z javnostjo delijo tudi krajše videe s potovanj.

Intervju Portal, ki Slovence ponese v svet

V tujino, kar s terenskim vozilom

Sta pa Nina in Simon pri odkrivanju nepoznanih krajev zamenjala prevozno sredstvo. Če sta pred rojstvom sina Rena to počela lastnih nog, oprtana z nahrbtnikom, sedaj to počnejo s terenskim vozilom, ki sta ga ravno v ta namen predelala.

Ninina redna služba jih 'ovira' pri tem, da bi bili več časa na poti, a kot pravi, se nimajo "prav nič za pritoževati". Pomanjkanje potovanj si namreč "krpajo" z izleti po Sloveniji ali bližnji okolici, ki je polna zanimivih lokacij za obisk. Nič manj zanimivo pa ni niti v tujini, kjer imata zakonca Kogej kar nekaj destinacij, kamor bi se rada vrnila. Ena od njih je Turčija, "saj je njena velikost res recept za pravo raznolikost, tako v ljudeh kot v naravnih danostih". Čeprav so jo z avtom raziskovali cel mesec, pravi, da bi se brez težav tja vedno znova vrnili.

Divje živali v naravnem okolju

Nanju je velik vtis pustila tudi Uganda. "Ni lepšega kot videti divje živali v naravnem okolju, se sprehoditi skozi vasico 'nevarnega' ljudstva tik pod sudansko mejo in se zaplesti v pogovor s številnimi domačini, ki ti razkrivajo, kakšno je njihovo življenje," popotovanje po Ugandi slikovito opiše Nina, ki s kulturnimi razlikami nikoli ni imela težav. Ravno nasprotno, od nekdaj jo privlačijo: "Bolj kot so drugačne od naših vzorcev, bolj me zanimajo. Mislim, da se s širšim pogledom na svet in odprtostjo do drugačnosti lahko ogromno naučiš in spoznaš samega sebe. Pod pogojem, da si tega seveda želiš in si dopustiš," razloži.

Z različnimi kulturami se je spoznavala že v otroštvu, ko so z družino velikokrat potovali v tujino, drugače pa je bilo pri njenem možu, ki se je v ta način življenja pravzaprav priženil.

Ne bo pozabila mlade Indijke

Na vprašanje, kakšne izkušnje pa ima s sprejemanjem Slovencev v tujini, odvrne, da sprejemanje ni odvisno od narodnosti. "Vedno trdim, da sta prijaznost in iskren nasmeh tista prava pot in ključ do srca drugih." 

Nikoli ne bom pozabila mlade Indijke, s katero sva na hindujski poroki skupaj preživeli tri dni, pa se sploh nisva razumeli oziroma sva se sporazumevali zgolj s kretnjami, mimiko obraza ter nasmehi. Ob poslavljanju pa sva obe jokali kot dež," se spomni Nina, ki sicer najlepše spomine nosi na Sirijo, ki jo je obiskala le tri mesece pred prvimi spopadi in "jo spoznala v vsej svoji veličini".

Intervju Tu so ljudje pristni in ni bahanja z materialnim

"Na potovanjih pozabiš na hiter ritem in to, da bi se ti nekaj mudilo narediti. Potovanja ti vedno dajo čas, da se ozreš okoli sebe in se sprašuješ, kaj je res tisto, kar šteje, kar je pomembno. Na koncu vedno znova ugotovim, da je to čas; čas zase, za partnerja, družino, prijatelje. Žal mi je, da nas sodoben način življenja vedno potiska v višje prestave, kjer pozabljamo, da smo ljudje," Nina Kogej

Prejeli tudi obisk policajev v civilu

Čeprav na poti preživijo veliko časa, jim potovanja še vedno predstavljajo užitek ter svojega čara zaradi pogostosti še niso izgubila. "Pri nama je problem ravno nasproten, več kot potujeva, več si tega želiva. Mislim, da ti vsako novo potovanje pokaže, kako 'majhen' in neveden si, ter kako velik je pravzaprav naš svet,"  razmišlja Nina in pove, da je njuna velika želja enkrat obkrožiti svet z avtom. Njihov trenutni (konkretni) projekt pa je priprava terenca za overland vozilo, ki mora biti dokončano do pomladi, ko se njihova potovalna sezona šele dobro začne.

Na poti do sedaj večjih težav niso imeli, še največ jih je bilo povezanih prav z njihovim prevoznim sredstvom. Tudi takrat pa so jim na pomoč priskočili domačini. Še najhujši pripetljaj se jim je zgodil v Turčiji v času največje begunske krize, ko so po nesreči spali na tihotapski poti in zato ponoči prejeli obisk policajev v civilu.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.