Popotnik
4974 ogledov

Portal, ki Slovence ponese v svet

Portal Izlet na dlani Martina Ploj
Vas mika skok v tujino, pa še ne veste kam? Nič hudega.

Martina Ploj s portala Izlet na dlani, ki dnevno objavlja ugodne ponudbe, ima za vas nekaj idej. Skupaj s partnerjem Samom Miholičem, ki ga je poimenovala kar stric iz ozadja, saj skrbi za spletno stran in družbena omrežja, sta portal ustanovila z željo po objavljanju potopisov s poti. Kasneje sta se usmerila na iskanje za naš žep privlačnejših predlogov potovanj. Ideje za objavljanje potopisov in poljudno obarvane članke iz sveta potovanj na njunem portalu pa še nista povsem zatrla. Želita si, da bi v prihodnosti njuno stran uporabniki obiskovali tudi za potrebe prostočasnega branja, da pa bi bilo to izvedljivo, bi po njunem mnenju potrebovala še dodaten par rok.

V intervjuju smo se pogovarjali o nastanku portala, kam Slovenci najpogosteje odidemo na dopust  in še marsičem drugem.

Bili ste ena prvih strani, ki je ljudem ponudila koristne informacije za načrtovanje potovanj. Kdaj in kako ste dobila idejo za portal Izlet na dlani?

Ideja za portal je zaživela leta 2012 z namenom objave potopisov s poti, ki smo jih raziskovali, vendar smo kmalu ugotovili, da nam bolj ustreza iskanje ugodnih kart in prenočišč. Tudi s finančnega stališča je slednji pristop hitreje pokazal rezultate, zato smo se v večji meri osredotočili na objave in iskanje ugodnih ponudb.

Koliko ljudi sodeluje pri ustvarjanju strani in tvorjenju uspešne zgodbe?

Ekipa Izlet na dlani | Avtor: Martina Ploj Martina Ploj

Na strani trenutno delujeva jaz in partner, pred časom smo imeli še dodatno pomoč, predvsem za obdobje, ko smo sami bili na poti in nas je pri delu v tujini pogosto lahko ovirala časovna razlika ali slaba internetna povezava.

Lahko rečemo, da vaš “delovnik” ni vsakdanji. Se motimo?

Naš delovnik se nekako odvija od jutra pa do spanca (smeh), saj ves čas spremljamo morebitno pojavljanje ugodnih ponudb.

Se številka zanimanja za vašo spletno stran z leti spreminja?

Trenutno našo stran mesečno obišče okvirno 100.000 unikatnih obiskovalcev. Zanimanje za našo spletno stran že od samega začetka narašča, je pa res, da se je rast v zadnjih letih upočasnila.

Številka je za slovenske razmere razmeroma visoka. Kaj je po vašem mnenju glavni razlog za ta uspeh?

Rast pripisujemo predvsem vedno večjemu številu Slovencev, ki se odloča za samostojni nakup vozovnic preko spleta in potovanja v lastni režiji. Ta so bila v preteklosti dosti težja, saj je bil edini vir informacij vodič Lonely Planet. Sedaj pa lahko večino informacij najdemo na spletu, posledično tudi ljudje hitreje zberejo pogum in odrinejo na pot samostojno. Nekaj uspeha s portalom lahko pripišemo tudi tako imenovanim “error fare” vozovnicam. To so vozovnice, ki so posledica napake pri vnosu v računalniški sistem s strani letalske družbe. V praksi to pomeni, da vozovnice lahko rezerviramo skoraj za petino ceneje od običajne ponudbe. Naj navedem nekaj primerov, ki smo jih objavili na naši spletni strain: v New York za 100 eur, na Tajsko za 200 eur, Kuba za le 140 eur, Kanada za 98 eur in Havaji za 360 evrov.

Kuba | Avtor: Martina Ploj Martina Ploj

Vendar niste edini, ki se ukvarjate z iskanjem omenjenih napak letalskih družb. Sedaj v Sloveniji (in drugod) obstaja že kar nekaj podobnih portalov. Imate zaradi tega morda težave pri iskanju ugodnih akcijah, ki ne potečejo takoj?

Napake letalskih družb so nam zelo pomagale pri začetni prepoznavnosti portal. Žal pa je teh napak v zadnjem času že zelo malo, namreč podobnih strani kot je naša je po vsem svetu že veliko, tako da se tovrstne informacije hitro razširijo, letalske družbe opazijo nenadno povečanje rezervacij in napako nemudoma popravijo v sistemu. Hkrati pa so tudi letalske družbe in ostali ponudniki na tem področju postali precej bolj previdni. Dejstvo pa je tudi, da so cene letalskih kart, ki smo jih včasih smatrali kot “error fare”, sedaj že nekaj popolnoma običajnega.

Ugodne ponudbe so omogočile, da si vedno več Slovencev lahko privošči potovanja, kar lahko opazimo na porastu objavljanjih fotografij na socialnih omrežjih. Katere destinacije so v zadnjem času pri nas najbolj priljubljene?

Po naših izkušnjah Slovenci najraje potujejo v New York, na Tajsko, Islandijo, Indonezijo. Če so bili top destinacija še pred časom Kanarski otoki, sedaj postajajo zanimivi tudi Portugalska, Južna Afrika in Zanzibar. Je pa veliko ljudi, ki se za potovanje odloča glede na ceno vozovnice, torej v kolikor se pojavi zelo ugodna letalska karta, hitro prilagodijo načrte in rezervirajo vozovnice.

Kateri pa so tisti kraji oziroma države, ki turistično še niso tako priljubljene, pa bi jih vi priporočili?

Sulawezi | Avtor: Martina Ploj Martina Ploj
Sami se precej navdušujemo nad Azijo, tako sta nam predvsem Kitajska in indonezijski otok Sulawesi ostala v zelo prijetnem spominu. Pri obeh destinacijah je bil kulturni šok ogromen. Na Sulawesiju so v osrednjem območju, imenovanim Toraja, domačini poznani po posebnih pogrebnih obredih. Ker se obreda udeleži celotna vas ali celo širša okolica, in organizacija posledično predstavlja pošten finančni zalogaj, se za obred varčuje celo leto. V tem času imajo svojci umrlega spravljenega kar v domači hiši. Obredi so tam vse prej kot žalostni in so bolj podobni zabavi ob rojstvu kot pa žalostnemu slovesu od pokojnega. Tam tudi ni nič neobičajnega, da na krožniku dobiš kačo, netopirja ali celo psa. Podobno smo doživeli tudi na Kitajskem, kjer so zelo redko govorili angleško in je bilo posledično sporazumevanje še bolj zapleteno. Prav ta drugačnost in odkrivanje novih kultur nas najbolj privlači, zagotovo pa koga, ki je vajen bolj “običajnih” potovanj, tovrstne izkušnje oziroma pričakovanja lahko odbijajo in zato mogoče te destinacije “žal” pri Slovencih še niso priljubljene.
Koreja | Avtor: Martina Ploj Martina Ploj

Nam razkrijete recept za ugodno vendar kakovostno potovanje?

Recept za ugodno in kakovostno potovanje se skriva v načrtovanju. V prvi fazi je to spremljanje ponudb ugodnih letalskih kart, v drugi fazi pa je spremljanje ugodnih cen prenočišč. Ko so letalske karte rezervirane, se takoj lotimo načrtovanja poti in rezervacije hotelskih namestitev. Predvsem pri prenočiščih in najemu avtomobila je možno veliko privarčevati, v kolikor rezerviramo dovolj hitro. Vse rezervacije naših prenočišč imajo namreč možnost brezplačne odpovedi. To nam omogoča, da v kolikor cena prenočišča s časom pade, da tega ponovno rezerviramo po ugodnejši ceni ali pa ga kadarkoli prekličemo v primeru spremembe poti npr. zaradi slabega vremena ali drugih načrtov.

Plaža v italijanskem letovišču Jesolo Trikci Popotnik Dopust: Kako zapraviti manj

Se je ob stalni poplavi ugodnih akcij težko zadržati (dopustnemu) skoku v tujino?

K sreči nas omejuje število dni dopusta partnerja, ki je redno zaposlen. Poleg tega so tu še finančne omejitve, saj ne glede na ugodne ponudbe, potovanja vseeno nekaj stanejo. Sicer bi v poplavi zanimivih in ugodnih ponudb verjetno res bili ves čas na poti. (smeh)

Portal je usmerjen večinoma v tuje destinacije, imate željo, da bi morda v prihodnosti uporabnikom ponudili več predlogov iz Slovenije?

V prihodnje je zagotovo želja tudi po pokrivanju vsebin s področja Slovenije, vendar bo za to verjetno potrebno pridobiti še dodatne roke za delo.

Delite z nami destinacijo, ki se je znašla na prvem mestu vašega spiska "must visit" (nujno obiskati) v letu 2019?

Že v prihodnjem tednu se odpravljamo na raziskovanje Južne Afrike, ki je zagotovo ena od destinacij, ki se jih priporoča za obisk. Glavne zanimivosti dežele so vinska območja, zanimiva obalna mesta vzdolž Garden route in številni nacionalni parki ter
živalsko pestri safariji.

Želeli bi si obiskati tudi Butan, ki pa na letni ravni omejuje število turistov. Omogoča namreč vstop le po prej predvidenih programih, posledično so temu primerno visoke cene za obisk. Je pa to dežela, na katero globalizacija zaenkrat še ni imela velikega vpliva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice