Zdravje > Otrok
1517 ogledov

Kako otroku olajšati potovanje?

Morje, otroci Profimedias
Priporočljivo je upoštevanje nasvetov Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Počasi že načrtujemo prvomajske ali poletne počitnice, zato je treba poskrbeti, da smo nanje dobro pripravljeni. Še posebej se moramo pripraviti na potovanje z dojenčkom, predšolskimi otroki. Pomembno je, da izberete otroku primerno destinacijo. To pomeni, da otroka, ki še ni dopolnil enega leta, ne obremenjujemo z daljšim potovanjem, zaradi katerega bi moral več ur preživeti v avtomobilu ali letalu.

"Bližnje destinacije so bolj primerne. Poleg tega priporočamo, da se gre na pot šele takrat, ko je otrok bazično cepljen proti boleznim iz programa cepljenja otrok, vključno s prvim odmerkom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam. V današnjem času je prenos bolezni mnogo bolj verjeten zaradi obsežnih dnevnih migracij, pogostih potovanj in krajših časovnih dostopnosti do destinacij, kjer se širijo bolezni, ki jih pri nas ni. Poleg tega pa v Evropskem prostoru zaradi nizke precepljenosti prebivalstva razsajajo bolezni, ki jih sicer lahko preprečimo s cepljenjem (npr. ošpice)," svetujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje in dodajajo, da je nujno, da med samim potovanjem poskrbimo za redne postanke, da se otrok sprehodi, pretegne in ne zasedi.

vročina | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Poletne tegobe

Ko se poleti odpravimo na morje ali ko pozimi odpotujemo v eksotične kraje, je nujno, da otrokom priskrbimo dovolj vode, sončno kremo z visokim zaščitnim faktorjem, majice s kratkimi, celo dolgimi rokavi in pokrivalo. Otroška koža je namreč veliko bolj občutljiva od odrasle, sonce v eksotičnih krajih pa bolj močno kot pri nas. "Otroci so bolj občutljivi na sonce kot odrasli. Otroška koža je tanjša in bolj dovzetna za opekline. Zaradi visokih zunanjih temperatur lahko nastane toplotni udar," poudarjajo na NIJZ.

Dojenčkov pritisk med letenjem

Vsi, ki smo že kdaj leteli, vemo, kako neprijetna je lahko razlika v pritisku med pristajanjem ali vzletom letala. Otroci, predvsem dojenčki, pa ne vedo, kaj se dogaja in si pri tem ne znajo pomagati, zato je dobrodošlo, da mu pri tem pomagamo. Poskrbeti je treba za izenačenje pritiska in za primerno hidratacijo. Otrok naj med vzletom in spustom žveči, če je dovolj velik, ali pa pije tekočino.

Cepivo: Da ali ne?

Vedno več je polemik okoli cepljenja otrok, a nekaj je treba vedeti. Ko potujemo z otroci, so ti veliko bolj dovzetni do bolezni, ki grozijo v tujini (malarija, potovalna driska, zika …) ali do 'običajnih' bolezni, ki se pojavijo zaradi utrujenosti (prehlad, angina, vnetje ušes, vročina …). Zato je nujno potrebno, da otroka zaščitimo pred boleznimi, za katere obstaja cepivo. "Otroke je treba na potovanjih zaščititi proti nekaterim nalezljivim boleznim s cepljenji. Zlasti predšolske otroke je treba cepiti proti več nalezljivim boleznim kot odrasle," pravijo na NIJZ.

Hajdi Korošec | Avtor: instagram instagram
Tako se je znašla pevka Hajdi

Nekdanja pevka Hajdi Korošec je z možem že večkrat odpotovala na Kanarske otoke, lansko poletje pa sta se tja prvič odpravila z dvema otrokoma. Hajdi se je na pot dodobra pripravila in imela v rokavu kar nekaj asov za lažjo pot. "Moram priznati, da je bilo kar veselo. Sem pa sem prej pripravila in sem imela v rokavu nekaj trikov, predvsem, kaj narediti, da je pot za otroka lažja. Torej, kakšna nova igrača, izbira letalske poti, ko otrok spi, da ima otrok dudo v ustih ali pa da pije, saj tako lažje izenačuje pritisk. Takšne stvari so precej dobrodošle in uporabne," je takrat za Žurnal24 povedala lastnica butika in dodala, da sta se z možem pred začetkom potovanja opravičila ljudem, ki so sedeli blizu njih na letalu, če bi prišlo do kakršnegakoli joka: "Ljudje potem to lažje sprejmejo, saj določeni ljudje, ki nimajo otrok, mogoče ne razumejo, kako je. Bili so zelo prijazni, na koncu so se igrali z njima, super je bilo."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.