Večina slovenskih voda še ni varnih za drsanje

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Bajerji, jezera in ribniki so marsikje prekriti z ledom in nekateri omogočajo raznovrstno zimsko rekreacijo, vendar moramo biti pri tem previdni.
Oglej si celoten članek

Z ledom je denimo prekrit ljubljanski Koseški bajer in že dalj časa njegova ploskev privablja drsalce in sprehajalce. A po Koseškem bajerju sta hoja in drsanje, tako kot tudi plavanje, potapljanje in druge rekreativne dejavnosti, po odloku o Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib prepovedana. Hkrati pa je zaradi otoplitev led trenutno pretanek za kakršnokoli gibanje po njem. Predsednik ribiške družine Dolomiti Marijan Kerč je opozoril, da je drsanje po Koseškem bajerju na lastno odgovornost, svojih otrok pa sam ne bi nikoli peljal na takšno drsališče.

Foto: Žurnal24 koseški bajer

Uprava RS za zaščito in reševanje priporoča, da se z ledu čim prej umaknete, če začne pokati v koncentričnih krogih. "Če se led pod vami vdre, razširite roke in pokličite na pomoč. Če vam uspe zlesti na led, ne vstanite takoj ampak se zakotalite vstran od odprtine, sicer se lahko ponovno vdre," so še opozorili.

Kavčič izpostavil problem nekulturnih obiskovalcev

Tudi jezero Rakitna je prekrito z ledom. "Stanje ledu je zelo odvisno od vremena, letos pa je zelo muhasto. Za dobro kvaliteto ledu mora biti vsaj 10 dni mraza, ne sme priti niti odjuga niti sneg," je povedal nekdanji predsednik krajevne skupnosti Rakitna Gorazd Kavčič. Poudaril je, da led v tem trenutku ni kvaliteten in drsanja ne priporoča.

Povedal je še, da so okoli jezera opozorilne table, ki opozarjajo, da je gibanje po zaledenelem jezeru nevarno in na lastno odgovornost. V bližnjem hotelu in gasilskem društvu so namestili po tri sete posebnih vrvi, ki so namenjene reševanju iz vode.

Izpostavil je tudi problem nekulturnih obiskovalcev: "Približno mesec dni nazaj, ko je led šele nastajal in je bil relativno tanek, a kvaliteten, so ljudje ob robu jezera lomili ledene ploskve in jih metali na jezero. Ploskve so se raztreščile na manjše koščke, ki pa so nato na jezeru zamrznili in tako uničili velik del jezera za drsanje."

Tako lahko ocenimo debelino ledu

Uprava za zaščito in reševanje je zapisala tudi, da ima največjo nosilnost homogeni led, ki je videti temen. Debelino ledu pa lahko ocenimo ali natančno izmerimo sami, tako da po ledu močno udarimo z nogami, koničasto palico ali kladivom in če se pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen. Natančnejšo meritev lahko opravimo tako, da izžagamo kos ledu, izmerimo debelino ter pregledamo sestavo ledene kocke. Na splošno pa velja, da je gibanje po homogenem ledu nevarno, če je njegova debelina manjša od treh centimetrov.

Foto: Žurnal24 Cerkniško jezero

Tudi na Cerkniškem jezeru je v tem trenutku premalo ledu za drsanje."Cerkniško jezero je zelo delikatno za drsanje, saj lahko pod ledom voda presahne, kar pomeni, da led potem visi v zraku in se hitro vdre, tudi če so temperature dovolj nizke. Ponavadi padavine in mraz ne gredo skupaj. Cerkniško jezero pa potrebuje oboje, najprej padavine, da se napolni in nato mraz, da zmrzne," je še povedal Miha Jernejčič iz Turistično informacijskega centra Cerknica. Obiskovalcem jezera pa priporoča, da se o primernosti ledu za drsanje posvetujejo s turističnim informacijskim centrom v Cerknici, saj tabel, ki bi obveščale o stanju ledu, v okolici jezera ni.

Z uprave za zaščito in reševanje pa priporočajo še, da se na led ljudje nikoli ne odpravijo sami oziroma o tem obvestijo svoje bližnje ter preverijo vremenske podatke, zlasti temperaturo in padavine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.