Z Bleda prihajajo vesele novice

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Dogajanje v občini Bled se očitno vrača v ustaljene tirnice. V občini se na prihajajočo poletno sezono, ki bo minila brez sicer številnih tujih turistov, pripravljajo s polno paro.
Oglej si celoten članek

Blejska občina je na svoji spletni strani danes sporočila dve novici, ki bo razveselila obiskovalce gorenjskega bisera. Očitno bo Bled kmalu dobil nazaj svojo tradicionalno podobo.

Foto: Občina Bled Blejski fijaker Z 12. majem se namreč na blejske ceste vračajo fijakerji oziroma izvoščki, ki imajo na Bledu dolgo tradicijo. Čeprav je tudi zanje pomemben del sezone, ki bi se morala začeti z velikonočnimi prazniki, izgubljen, so veseli, da bodo lahko ponovno opravljali svoje delo. Kot so dejali na občini, bodo fijakerji vozili v skladu z ukrepi, ki veljajo v času epidemije.

Zgodovina blejskih fijakerjev sicer sega daleč v preteklost. Sprva so vozili romarje, z izgradnjo železnice pa so opravljali prevoze iz železniške postaje do želenih lokacij na Bledu. Danes so blejski fijakerji postali neke vrste turistična znamenitost in nepogrešljiv del dodatne ponudbe Bleda.

Voznik tovrstne kočije ne more biti vsak, saj se poklic prenaša iz roda v rod. Sin ga podeduje od očeta, ta od svojega očeta in ta od svojega … Člani Društva blejskih fijakerjev se trudijo ohranjati celotno tradicijo, vključno z uniformo, na katero so zelo ponosni. Blejskega fijakerja že od daleč prepoznate po jopici, hlačah in klobuku črne barve, beli srajci, telovniku z vezenimi gorenjskimi nageljni ter bordo rdečimi odejami in bundami.

Slovenija Bled: "Smo čisto na koncu z živci"

Tudi pletne bodo ponovno zaplule

Nekaj dni kasneje, natančneje 18. maja, bodo na Bledu ponovno pognali tudi tradicionalna blejska plovila – pletne. Na isti dan se odpira tudi Blejski otok, tako da se boste lahko z njimi zapeljali kar do osrčja Blejskega jezera.

Kot so na občini še zapisali, bodo za obisk otoka in vožnje s pletno zaradi epidemije veljali posebni ukrepi, ki so jih predpisali na Ministrstvu za zdravje. Pletnarji bodo z ukrepi seznanili svoje stranke, v vsakem pristanišču bo na voljo tudi podroben opis novih pravil.

Zakaj jih malo odmora ne boli? Koliko v resnici zasluži 23 blejskih pletnarjev

Koronavirus odnesel največji blejski športni dogodek

Vseeno pa koronavirus ni prizanesel prirediteljem svetovnega prvenstva v veslanju za mladince, mlajše člane in neolimpijske discipline, ki bi se letos moralo odviti na Bledu med 16. in 23. avgustom. Organizatorji so v dogovoru z Mednarodno veslaško zvezo zaradi pandemije novega koronavirusa odpoved dogodka sporočili že v začetku aprila.

Gorenjska Odplaknilo največji blejski športni dogodek letos

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 18:48 8. Maj 2020.

    Bled in primorska, ni treba vabiti, ste zadnjič naganjali tistih par sprehajalcev kot da so morilci

  • 18:02 8. Maj 2020.

    Lepo se imejte. Ste na moji listi 'Niti centa'. Završniško jezero je zakon.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.