Zato so meščani in meščanke Ljubljane v veliki prednosti

Foto: Profimedia
Mnogi se zavedajo, kakšne pozitivne trende prinaša turizem, kaže raziskava.
Oglej si celoten članek

“Turizem je pomembna gospodarska panoga, ki omogoča številna delovna mesta, odpira poslovne priložnosti in nasploh bogati življenje v mestu. Obenem je tudi vir namenskih sredstev, iz katerih so sofinancirane številne prireditve, projekti in turistična infrastruktura, v čemer uživamo tudi meščani,” so nam pojasnili v Turizmu Ljubljana. “Projekti, financirani s sredstvi od turizma, delajo Ljubljano še lepšo in bolj zeleno, še bolj kulturno, aktivno, trajnostno, živahno in ambiciozno,” dodajajo.

Ko so v sklopu lanskoletne raziskave Odnos meščanov do turizma pri Valiconu Ljubljančane povprašali, kako prireditve in projekti vplivajo na dvig kakovosti življenja v Ljubljani, jih je dobra tretjina menila, da zelo dvigujejo kakovost življenja v prestolnici. Kar 13 odstotkov meščanov je vedelo, da gre za projekte in prireditve, ki so sofinancirane s turističnimi prihodki.

Foto: Andrej Tarfila Visit Ljubljana

Najmanj 40 odstotkov Ljubljančanov, ki so sodelovali v omenjeni raziskavi, je projekte, sofinancirane s turističnimi prihodki, izbralo kot dobrodošle oziroma potrebne, med njimi so denimo električna vozila kavalir, Ljubljansko kolo, postavitev pitnikov, tematske kolesarske poti in številni drugi.

Podobno kot pri projektih so v raziskavi preverjali tudi poznavanje in potrebo nekaterih prireditev v občini. Najbolj prepoznavne in hkrati tudi najbolj potrebne prireditve v MOL so po mnenju Ljubljančanov December v Ljubljani, Noči v stari Ljubljani ter Čistilna akcija “Za lepšo Ljubljano”, ki so prav tako sofinancirane s turističnimi prihodki.

Vse to ponuja turizem meščanom in meščankam!

Poleg uvodoma naštetih prednosti turizem Ljubljani prinaša tudi številne urejene površine, priljubljene projekte in dogodke. Eden od odlično sprejetih med domačini so zagotovo KoloParki, ki so namenjeni igri in urjenju spretnostnih veščin s kolesi, skiroji, rolerji, kotalkami in poganjavčki. Na njih je vedno polno vrveža, tako s strani turistov kot ljubljanskih otrok in mladine, ki si želijo zabavnega in športnega preživljanja prostega časa.

Prav tako so s strani turističnih prihodkov sofinancirane čistilne akcije Ljubljane in Ljubljanice, ki skrbijo za popolno podobo naše prestolnice. V Mestni občini Ljubljana vsako leto na svetovni dan voda poteka enomesečna akcija Za lepšo Ljubljano, v okviru katere potekajo številne aktivnosti, ki spodbujajo skrb in aktivnosti za čisto, zeleno in urejeno mesto.

Akcijo zaključijo s čiščenjem Ljubljanice od Špice do Zmajskega mostu, in sicer v sodelovanju s potapljači društva Vivera ter drugimi potapljaškimi društvi Slovenske potapljaške zveze ter tudi člani drugih društev – okoljevarstveniki, ribiči, gasilci, čolnarji, reševalci. Akcija poteka vsako leto, prizadevanja za zeleno mesto oziroma vso Osrednjeslovensko regijo pa so stalnica dela in aktivnosti Turizma Ljubljana. "Zanje smo prejeli že več pomembnih mednarodnih nagrad," pojasnjujejo.

Foto: Matjaž Tavčar Visit Ljubljana

Velike spremembe v središču mesta

Ljubljana je sodeč po zgoraj omenjeni raziskavi všeč tudi meščanom, pomembno vlogo pri njenem videzu pa je imel tudi sloviti arhitekt Jože Plečnik. "Značilno podobo mesta ob reki, ki se vije skozi staro mestno jedro s slikovitimi mostovi in tržnico je zasnoval veliki evropski arhitekt Jože Plečnik. Plečnikova Ljubljana, ki se uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja, je svetovni urbanistični fenomen," opisujejo pri Turizmu Ljubljana.

V zadnjem desetletju je center mesta doživel vidne spremembe, ki so sofinancirane s prihodki iz turizma: "Mestno središče je zaprto za motorni promet, ob nabrežjih reke Ljubljanice so nastale promenade, zeleni kotički in ulice pa utripajo v ritmu kavarniške kulture." Prav tako pa ne smemo pozabiti na vedno brezskrbno urejene parke ter številne pohodne in kolesarske poti v Ljubljani in regiji.

Tudi pedagoška dejavnost

Ena bolj pomembnih točk za turiste, Ljubljančane in šolarje z vseh koncev Slovenije je zagotovo botanični vrt, ki je prav tako sofinanciran s strani turizma. "V njem je preko 4.500 vrst, podvrst in oblik, od katerih je več kot tretjina domačih, ostalo pa so rastline iz različnih predelov Evrope in ostalih kontinentov. Vrt sodeluje z več kot 270 botaničnimi vrtovi iz celega sveta. Ukvarja se z znanstveno-raziskovalno in pedagoško dejavnostjo. Ima pomembno nalogo pri vzgoji in varovanju endemičnih in ogroženih vrst našega ozemlja," opisujejo pri Turizmu Ljubljana.

Zelo ponosni so tudi na veliki tropski rastlinjak, kjer si lahko ogledate rastlinski svet tropske džungle: "V rastlinjaku, ki je bil zgrajen ob 200-letnici Botaničnega vrta, je na ogled več kot 380 rastlinskih vrst iz različnih tropskih predelov sveta."

Turistični utrip za vse meščane

Ne smemo niti mimo številnih prireditev v Ljubljani, ki bogatijo dogajanje tako za turiste kot domačine. Kmalu se bomo razvajali na festivalu kulinarike November Gourmet Ljubljana, kjer se vsako leto zvrstijo raznovrstne prireditve, katerih rdeča nit sta dobra hrana in vino. 

Festival poteka pod okriljem blagovne znamke Gourmet Ljubljana, ki povezuje raznovrstno in pestro dogajanje na področju kulinarike v Ljubljani in Sloveniji. “Festivalski program je izbor najboljšega, kar lahko domači in tuji gostje okušajo pri nas. Sodelujoči slovenski kuharji predstavljajo tako na novo oživljene tradicionalne jedi naših prednikov kot inovativne kreacije, ki so jih pogosto navdihnile njihove izkušnje doma in v svetu,” opisujejo pri Turizmu Ljubljana.

Foto: Zalaznik Janez Visit Ljubljana

Sledi mu sloviti December v Ljubljani, ki se začenja s pravljičnim prižigom lučk in odprtjem prazničnih hišk, ki so stalnica prazničnega vzdušja v prestolnici.

Otroci pa najraje sodelujejo na pustnem Zmajevem karnevalu, ko pustne maske zavzamejo središče Ljubljane. V sprevodu sodelujejo vrtčevske in šolske skupine iz MOL, ki jih pospremijo tradicionalne etnološke maske iz različnih slovenskih in tujih krajev.

Ljubljančani lahko torej vse leto na račun turistov doživljajo živahen mestni utrip, obenem pa so del velike ponudbe, ki vabi turizem v najlepšo evropsko prestolnico. 

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.