Zunanje ministrstvo odsvetuje potovanja v Iran

Foto: Profimedia Iran Foto: Profimedia Iran Foto: Profimedia Iran
Ministrstvo za evropske in zunanje zadeve zaradi zaostrovanja političnih napetosti v regiji in razmer v državi iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Iran. Na spletni strani so v danes posodobljenih priporočilih še zapisali, da velja najvišja stopnja previdnosti.
Oglej si celoten članek

Razmere so v regiji še posebej napete od začetka izraelske ofenzive v Gazi oktobra lani. Med drugim od takrat poteka redno obstreljevanje med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah, ki uživa podporo Irana. Izrael je v tem času izvedel tudi napade na sirskem ozemlju.

Iran je med drugim Izraelu javno zagrozil s povračilnimi ukrepi po domnevno izraelskem napadu na kompleks iranskega veleposlaništva v sirski prestolnici Damask 1. aprila. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je poudaril, da je šlo za napad na iransko ozemlje, za katerega mora biti Izrael kaznovan.

Med najmanj 16 žrtvami napada sta bila dva poveljnika iranske revolucionarne garde, ki je dejavna v sirski državljanski vojni, kjer podpira državno vojsko.

Ravno danes je Bela hiša ocenila, da so grožnje Irana o maščevanju Izraelu za nedavni napad na konzulat v Damasku resne.

Razmere niso stabilne

MZEZ Slovencem v Iranu svetuje, da v primeru kakršnih koli incidentov spremljajo medijska poročila in upoštevajo nasvete lokalnih oblasti ter lokalnih stikov, kot so hotelsko osebje ali organizatorji izletov. Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo Republike Slovenije.

Kot dodajo na spletni strani, so politične razmere v Iranu tudi sicer nestabilne. Protesti in demonstracije lahko izbruhnejo kadarkoli, zato svetujejo, da se izogibate vsem zbiranjem večjih množic. V primeru, da se znajdete v bližini protesta, se čim prej umaknite na varno, saj lahko pride do nasilnega odziva varnostnih organov. Iranske oblasti lahko v vsakem trenutku omejijo mobilni internet.

Foto: Profimedia Iran

Na Žurnalovem popotniku smo že pred časom preverili, kako turistično zanimiv je Iran. Žalostno, da ga ne moremo v miru in varno obiskati. Preverite v članku: Tu so ljudje pristni in ni bahanja z materialnim

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 02:39 13. April 2024.

    Evo me spet....Le povem, da me je v tej dejmokrastiji uredništvo izbrisalo, oziroma moj prejšnji račun...Naslednja stopnja je verjetno tista, …

  • 00:46 13. April 2024.

    Hehe, svetujejo pa dopust v Gazi, nje de-de!?

  • 22:18 12. April 2024.

    Ministrstvo za Ž24 odsvetuje branje ž24!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.