Popotnik
548 ogledov

Zunanje ministrstvo odsvetuje potovanja v Iran

Iran
1/3
Profimedia
Ministrstvo za evropske in zunanje zadeve zaradi zaostrovanja političnih napetosti v regiji in razmer v državi iz varnostnih razlogov odsvetuje vsa potovanja v Iran. Na spletni strani so v danes posodobljenih priporočilih še zapisali, da velja najvišja stopnja previdnosti.

Razmere so v regiji še posebej napete od začetka izraelske ofenzive v Gazi oktobra lani. Med drugim od takrat poteka redno obstreljevanje med Izraelom in libanonskim gibanjem Hezbolah, ki uživa podporo Irana. Izrael je v tem času izvedel tudi napade na sirskem ozemlju.

Iran je med drugim Izraelu javno zagrozil s povračilnimi ukrepi po domnevno izraelskem napadu na kompleks iranskega veleposlaništva v sirski prestolnici Damask 1. aprila. Iranski vrhovni voditelj ajatola Ali Hamenej je poudaril, da je šlo za napad na iransko ozemlje, za katerega mora biti Izrael kaznovan.

Med najmanj 16 žrtvami napada sta bila dva poveljnika iranske revolucionarne garde, ki je dejavna v sirski državljanski vojni, kjer podpira državno vojsko.

Ravno danes je Bela hiša ocenila, da so grožnje Irana o maščevanju Izraelu za nedavni napad na konzulat v Damasku resne.

Razmere niso stabilne

MZEZ Slovencem v Iranu svetuje, da v primeru kakršnih koli incidentov spremljajo medijska poročila in upoštevajo nasvete lokalnih oblasti ter lokalnih stikov, kot so hotelsko osebje ali organizatorji izletov. Slovenski državljani se za konzularno pomoč lahko obrnejo na veleposlaništvo Republike Slovenije.

Kot dodajo na spletni strani, so politične razmere v Iranu tudi sicer nestabilne. Protesti in demonstracije lahko izbruhnejo kadarkoli, zato svetujejo, da se izogibate vsem zbiranjem večjih množic. V primeru, da se znajdete v bližini protesta, se čim prej umaknite na varno, saj lahko pride do nasilnega odziva varnostnih organov. Iranske oblasti lahko v vsakem trenutku omejijo mobilni internet.

Iran | Avtor: Profimedia Profimedia

Na Žurnalovem popotniku smo že pred časom preverili, kako turistično zanimiv je Iran. Žalostno, da ga ne moremo v miru in varno obiskati. Preverite v članku: Tu so ljudje pristni in ni bahanja z materialnim

Komentarjev 3
 • Avatar luckyss1
  luckyss1 02:39 13.april 2024.

  Evo me spet....Le povem, da me je v tej dejmokrastiji uredništvo izbrisalo, oziroma moj prejšnji račun...Naslednja stopnja je verjetno tista, ki so jo prakticirali naši predniki, ko sredi noči zahrumi zunaj tovornjak in te naložijo kot živino..In potem generacijo kasneje ...prikaži več vsi blebetajo "nikoli več", hkrati pa se povečujejo stroški za oboroževanje in proizvajamo kot EU vse več granat in bomb......

 • ico8 00:46 13.april 2024.

  Hehe, svetujejo pa dopust v Gazi, nje de-de!?

 • Kmodri_ 22:18 12.april 2024.

  Ministrstvo za Ž24 odsvetuje branje ž24!