JOHN McCAIN

Foto: Žurnal24 McCain na podlagi izkušenj obljublja spremembe, ki jih njegov strankarski kolega
Oglej si celoten članek

Polno ime: John Sidney McCain III

Stranka:
republikanska

Rojstni datum: 29. avgust 1936

Družina: v drugo poročen s Cindy Hensley McCain, iz prvega zakona z ženo Carol ima dva sinova in hčerko, iz drugega pa dve hčerki in dva sinova.

Izobrazba: Diploma z mornariške akademije in vojnega kolidža

Veroizpoved: episkopat

Politične izkušnje: Od leta 1986 senator iz Arizone, v letih 1983–1986 pa član predstavniškega doma

Zbrani denar za kampanjo: 272 milijonov dolarjev (do sept. 2008)

Citat: Povsem pripravljen sem, da kot predsednik načeljujem vojski. Ne potrebujem nikakršnega treninga. 

Zanimivosti: McCain izvira iz uspešne vojaške družine, vendar je šolanje na mornariški akademiji vseeno končal med najslabšimi v generaciji. Bil je znan kot zelo trmast in svojeglav, večkrat je za las ušel smrti. Med vojno v Vietnamu je bil kot pilot letala na eni izmed misij sestreljen in je pet let preživel v ujetništvu, kjer je bil tudi mučen, posledice pa nosi še danes. Takrat je postal prvič znan po vsej Ameriki. Pri njegovi kampanji mu pomaga 96-letna mati Roberta.

Znane osebnosti in časniki, ki ga podpirajo:
- znane osebnosti: Sylvester Stallone, Clint Eastwood, Robert Duvall, Gary Sinise, John Rich ...
- politiki: poleg republikancev tudi senator Joe Lieberman, nekdanji demokrat.
- mediji: New York Post, Boston Herald, Dallas Morning News, New Hampshire Union Leader

Povezava na spletno stran: www.johnmccain.com

John McCain je ameriški politik z dolgim stažem. Sam meni, da so bogate izkušnje njegova prednost, medtem ko številni trdijo, da je prav dolgoletna vpetost v politično dogajanje v Washingtonu glavna slabost 72-letnega senatorja. Med republikanci ga nimajo radi prav vsi, saj navkljub zagovarjanju tradicionalnih vrednot ni privrženec religioznega krila stranka. Podpira vojno v Iraku in postopanje predsednika Georgea Busha v tej državi, na drugi strani pa se skuša od aktualne politike distancirati pri nekaterih drugih vprašanjih in s tem dokazati, da ima letom navkljub dovolj energije za spremembe, ki jih ZDA tudi zaradi nezavidljive gospodarske situacije nujno potrebujejo. Poleg kritik mu v škodo govorijo tudi leta, saj bi v primeru izvolitve postal najstarejši ameriški predsednik – začetnik. Javnomnenjske raziskave mu nekaj tednov pred volitvami niso kazale dobro.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.