Projekti
3 ogledov

JOHN McCAIN

McCain na podlagi izkušenj obljublja spremembe, ki jih njegov strankarski kolega Žurnal24 main

Polno ime: John Sidney McCain III

Stranka:
republikanska

Rojstni datum: 29. avgust 1936

Družina: v drugo poročen s Cindy Hensley McCain, iz prvega zakona z ženo Carol ima dva sinova in hčerko, iz drugega pa dve hčerki in dva sinova.

Izobrazba: Diploma z mornariške akademije in vojnega kolidža

Veroizpoved: episkopat

Politične izkušnje: Od leta 1986 senator iz Arizone, v letih 1983–1986 pa član predstavniškega doma

Zbrani denar za kampanjo: 272 milijonov dolarjev (do sept. 2008)

Citat: Povsem pripravljen sem, da kot predsednik načeljujem vojski. Ne potrebujem nikakršnega treninga. 

Zanimivosti: McCain izvira iz uspešne vojaške družine, vendar je šolanje na mornariški akademiji vseeno končal med najslabšimi v generaciji. Bil je znan kot zelo trmast in svojeglav, večkrat je za las ušel smrti. Med vojno v Vietnamu je bil kot pilot letala na eni izmed misij sestreljen in je pet let preživel v ujetništvu, kjer je bil tudi mučen, posledice pa nosi še danes. Takrat je postal prvič znan po vsej Ameriki. Pri njegovi kampanji mu pomaga 96-letna mati Roberta.

Znane osebnosti in časniki, ki ga podpirajo:
- znane osebnosti: Sylvester Stallone, Clint Eastwood, Robert Duvall, Gary Sinise, John Rich ...
- politiki: poleg republikancev tudi senator Joe Lieberman, nekdanji demokrat.
- mediji: New York Post, Boston Herald, Dallas Morning News, New Hampshire Union Leader

Povezava na spletno stran: www.johnmccain.com

John McCain je ameriški politik z dolgim stažem. Sam meni, da so bogate izkušnje njegova prednost, medtem ko številni trdijo, da je prav dolgoletna vpetost v politično dogajanje v Washingtonu glavna slabost 72-letnega senatorja. Med republikanci ga nimajo radi prav vsi, saj navkljub zagovarjanju tradicionalnih vrednot ni privrženec religioznega krila stranka. Podpira vojno v Iraku in postopanje predsednika Georgea Busha v tej državi, na drugi strani pa se skuša od aktualne politike distancirati pri nekaterih drugih vprašanjih in s tem dokazati, da ima letom navkljub dovolj energije za spremembe, ki jih ZDA tudi zaradi nezavidljive gospodarske situacije nujno potrebujejo. Poleg kritik mu v škodo govorijo tudi leta, saj bi v primeru izvolitve postal najstarejši ameriški predsednik – začetnik. Javnomnenjske raziskave mu nekaj tednov pred volitvami niso kazale dobro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.