Kosi svinjine

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Najdražji del svinjine je file, iz stegna delamo odlične pečenke in zrezke, zelo okusna je z maščobo prepredena vratovina.
Oglej si celoten članek

Svinjsko meso je zelo cenjeno meso zaradi mehkobe in sočnega okusa. Svinjina ima v prehrani naših prednikov velik pomen, včasih so ga morale imeti vse kmetije, tudi tiste najrevneše. Svinjina ima zelo dolgo tradicijo na Kitajskem, kjer so že v 18. stoletju vzgojili sorto za rejo.

Najdražji in najmehkejši del svinjine je file, ki ga lahko pripravimo celega ali v medaljonih. Pogosto ga srečamo v fondijih, če ga pečemo s celotnim ledjem s kostmi, predstavlja odlično pečenko.

Štirje deli prednje noge

Prednjo nogo oziroma stegno s kračo delimo na štiri dele. Vsi, razen krače, so primerni za pečenke in zrezke.  Zunanje stegno je zelo sočno, a bolj pusto, uporabljamo pa ga lahko na številne načine. Za pečenje, žar, cvrtje, celo za prekajevanje. Notranje stegno je nekoliko mehkejše in prav tako vsestransko uporabno. Uporabljamo ga za žar, peko, praženje, cvrtje in prav tako za prekajevanje. Križni del stegna uporabljamo predvsem za kuhanje in pečenje, kroglo pa za cvrtje, kuhanje in dušenje. Iz stegna delajo tudi šuno in pršut.

Zelo okusna je z maščobo prepredena vratovina, ki jo lahko uporabimo za pečenko ali jo spečemo na žaru. Celoten hrbet prašiča, od vratu vse do stegna, imenujemo zarebrnica ali kare. Hrbet lahko pečemo s kostmi kot pečenke, lahko pa ga uporabimo za žar. V hrbtu se nahaja tudi tako imenovana riba, iz katere delamo znano mrežno pečenko. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.