Projekti
1905 ogledov

Kosi svinjine

Svinjski kotlet s pečeno zelenjavo Žurnal24 main
Najdražji del svinjine je file, iz stegna delamo odlične pečenke in zrezke, zelo okusna je z maščobo prepredena vratovina.

Svinjsko meso je zelo cenjeno meso zaradi mehkobe in sočnega okusa. Svinjina ima v prehrani naših prednikov velik pomen, včasih so ga morale imeti vse kmetije, tudi tiste najrevneše. Svinjina ima zelo dolgo tradicijo na Kitajskem, kjer so že v 18. stoletju vzgojili sorto za rejo.

Najdražji in najmehkejši del svinjine je file, ki ga lahko pripravimo celega ali v medaljonih. Pogosto ga srečamo v fondijih, če ga pečemo s celotnim ledjem s kostmi, predstavlja odlično pečenko.

Štirje deli prednje noge

Prednjo nogo oziroma stegno s kračo delimo na štiri dele. Vsi, razen krače, so primerni za pečenke in zrezke.  Zunanje stegno je zelo sočno, a bolj pusto, uporabljamo pa ga lahko na številne načine. Za pečenje, žar, cvrtje, celo za prekajevanje. Notranje stegno je nekoliko mehkejše in prav tako vsestransko uporabno. Uporabljamo ga za žar, peko, praženje, cvrtje in prav tako za prekajevanje. Križni del stegna uporabljamo predvsem za kuhanje in pečenje, kroglo pa za cvrtje, kuhanje in dušenje. Iz stegna delajo tudi šuno in pršut.

Zelo okusna je z maščobo prepredena vratovina, ki jo lahko uporabimo za pečenko ali jo spečemo na žaru. Celoten hrbet prašiča, od vratu vse do stegna, imenujemo zarebrnica ali kare. Hrbet lahko pečemo s kostmi kot pečenke, lahko pa ga uporabimo za žar. V hrbtu se nahaja tudi tako imenovana riba, iz katere delamo znano mrežno pečenko. 

Zadnja noga ali pleče je mehko, sočno in nežno meso, ki se uporablja predvsem za pečenje v kosu in dušenje. Pleče s kračo se tudi razsoljuje in prekajuje. Najcenejši kosi svinjine so rebra, prsa in potrebušina, ki so vsestransko uporabni. Niso pa uporabni za zrezke. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.