Udarec v glavo

Se lahko luknja v glavi zašije brez slikanja glave?
Oglej si celoten članek
VPRAŠANJE:

Ali je res, da od udarca v glavo, pri katerem te šivajo, ni možno dobiti arahnoidne ciste? Gre za udarec v zadnji del glave. Lahko pride do tega ali ne? Zanima me, ali je dežurni zdravnik ravnal pravilno, ko mi je zašil luknjo pri malih možganih, ne da bi me prej poslal na slikanje glave?

Markec

ODGOVOR:

Šivanje kože na glavi nima nobene napovedljive možnosti, da bi prišlo tudi do možganske krvavitve ali krvavitve iz možganskih ovojnic; najpogosteje subduralno, lahko pa tudi subarahnoidalno. Pri vsaki poškodbe glave lahko pride do krvavitve v lobanjo.
Poškodbe kože na glavi ne kažejo tudi poškodb v glavi. Rana na glavi ni indikacija za slikanje glave. Motnje zavesti in druge težave kažejo na potrebo po slikanju glave, ki pa pokaže zlome, ne pa tudi manjših krvavitev v glavo.
Rano je treba zašiti. Na slikanje bi vas poslali, če bi imeli znake krvavitve v lobanjo. Opisana rana je bila nad kostjo.
Ni pa mogoče razlagati vseh variacij na temo brez podrobnega poznavanja okoliščin. Zunanje poškodbe niso odraz notranjih in obratno.


 
prof. dr. Janko Kersnik , dr. med., zdravnik v Kranjski Gori in moderator foruma Družinska medicina na zdravstvenem sistemu Med.Over.Net, Strokovni vodja Osnovnega zdrastva Gorenjske, Predsednik Združenja zdravnikov družinske medicine in Predstojnik Katedre za družinsko medicino MF Maribor
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.