Projekti
73 ogledov

Udarec v glavo

Se lahko luknja v glavi zašije brez slikanja glave?
VPRAŠANJE:

Ali je res, da od udarca v glavo, pri katerem te šivajo, ni možno dobiti arahnoidne ciste? Gre za udarec v zadnji del glave. Lahko pride do tega ali ne? Zanima me, ali je dežurni zdravnik ravnal pravilno, ko mi je zašil luknjo pri malih možganih, ne da bi me prej poslal na slikanje glave?

Markec

ODGOVOR:

Šivanje kože na glavi nima nobene napovedljive možnosti, da bi prišlo tudi do možganske krvavitve ali krvavitve iz možganskih ovojnic; najpogosteje subduralno, lahko pa tudi subarahnoidalno. Pri vsaki poškodbe glave lahko pride do krvavitve v lobanjo.
Poškodbe kože na glavi ne kažejo tudi poškodb v glavi. Rana na glavi ni indikacija za slikanje glave. Motnje zavesti in druge težave kažejo na potrebo po slikanju glave, ki pa pokaže zlome, ne pa tudi manjših krvavitev v glavo.
Rano je treba zašiti. Na slikanje bi vas poslali, če bi imeli znake krvavitve v lobanjo. Opisana rana je bila nad kostjo.
Ni pa mogoče razlagati vseh variacij na temo brez podrobnega poznavanja okoliščin. Zunanje poškodbe niso odraz notranjih in obratno.


 
prof. dr. Janko Kersnik , dr. med., zdravnik v Kranjski Gori in moderator foruma Družinska medicina na zdravstvenem sistemu Med.Over.Net, Strokovni vodja Osnovnega zdrastva Gorenjske, Predsednik Združenja zdravnikov družinske medicine in Predstojnik Katedre za družinsko medicino MF Maribor
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.