120 km človeške verige

Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 protest, jedrske elektrarne, nemčija Foto: Žurnal24 protest, jedrske elektrarne, nemčija Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24 Foto: Žurnal24
Nemci rekli glasen ne jedrski politiki vlade. Na desttisoče jih je v znak protesta sklenilo človeško verigo.
Oglej si celoten članek

Verigo so sklenili med dvema nemškima jedrskima elektrarnama, od Krümmela blizu Hamburga pa do elektrarne v Brunsbüttlu pri ustju Elbe. 120.000 nasprotnikov jedrske energije so razburili načrti, da bi podaljšali obratovalni čas nukleark. Zakon je do zdaj omogočal, da bi se vse nuklearke v Nemčiji zaprle do leta 2020. Vlada prve politične dame Evrope Angele Merkel pa namerava zdaj ta zakon preklicati.

Nenanklonjeno javno mnenje
Zaradi dveh manjših nesreč, ki sta se zgodili v letih 2007 in 2009, je v središču pozornosti nasprotnikov jedrske energije zlasti elektrarna v Krümmelu. Manjši protest, ki se ga je udeležilo 8000 ljudi, je danes potekal tudi pri jedrski elektrarni v Biblisu v nemški zvezni deželi Hessen.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da slaba večina Nemcev nasprotuje podaljševanju obratovalnega časa nukleark. Vlada pa se zagovarja, da Nemčija v nasprotnem primeru ne bo mogla izpolniti zavez glede izpustov ogljikovega dioksida brez uporabe jedrske energije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.