Slovenija
12 ogledov

120 km človeške verige

1/8
Žurnal24 main
Nemci rekli glasen ne jedrski politiki vlade. Na desttisoče jih je v znak protesta sklenilo človeško verigo.

Verigo so sklenili med dvema nemškima jedrskima elektrarnama, od Krümmela blizu Hamburga pa do elektrarne v Brunsbüttlu pri ustju Elbe. 120.000 nasprotnikov jedrske energije so razburili načrti, da bi podaljšali obratovalni čas nukleark. Zakon je do zdaj omogočal, da bi se vse nuklearke v Nemčiji zaprle do leta 2020. Vlada prve politične dame Evrope Angele Merkel pa namerava zdaj ta zakon preklicati.

Nenanklonjeno javno mnenje
Zaradi dveh manjših nesreč, ki sta se zgodili v letih 2007 in 2009, je v središču pozornosti nasprotnikov jedrske energije zlasti elektrarna v Krümmelu. Manjši protest, ki se ga je udeležilo 8000 ljudi, je danes potekal tudi pri jedrski elektrarni v Biblisu v nemški zvezni deželi Hessen.

Javnomnenjske raziskave kažejo, da slaba večina Nemcev nasprotuje podaljševanju obratovalnega časa nukleark. Vlada pa se zagovarja, da Nemčija v nasprotnem primeru ne bo mogla izpolniti zavez glede izpustov ogljikovega dioksida brez uporabe jedrske energije.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.