200.000 evrov za nadstandard

Foto: Žurnal24 200.000 evrov za nadstandard bo po zagotovilih MOL dostopno vsem otrokom.
Mestna občina Ljubljana bo v novem šolskem letu za nadstandard v vrtcih namenila 200.000 evrov.
Oglej si celoten članek

Po besedah predstojnice mestnega oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport Marije Fabčič so v Mestni občini Ljubljana (MOL) v novem šolskem letu v vrtcih odprli osem novih oddelkov in sprejeli 300 otrok več kot lani, v osnovne šole pa je vpisanih 500 otrok manj kot v minulem šolskem letu. Na MOL so z racionalizacijo poslovanja za novo šolsko leto poiskali tudi 200.000 evrov za nadstandard v vrtcih.

Nadstandard dostopen za vse otroke

Po besedah Jankovića javno podjetje VO-KA ni dvignilo cene, kar jim očita ministrstvo, ampak so le tri postavke, ki jih zaračunavajo na položnici, preračunali v eno. © Žurnal24

 
Po besedah Fabičeve bodo omenjena sredstva enako dostopna za vse otroke, nadstandard pa bo enak v vseh vrtcih. 200.000 evrov bodo lahko v vrtcih porabili za nadstandardne programe v oddelkih, ki jih obiskujejo otroci, stari od pet do šest let, torej zadnje leto pred vstopom v šolo. Prostor pa bodo po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića v vrtcih dobili vsi otroci. Opozoril pa je, da so spomladi prejeli več kot 100 dopisov staršev zaradi težav pri vpisu otrok v vrtce. Da bi se vpis odvijal nemoteno in pod enakimi pogoji, je mestni svet spomladi sprejel pravilnik o sprejemu otrok v vrtce. Pravilnik med drugim omogoča, da se lahko otrok v vrtec vključi tudi spomladi in ne le na začetku šolskega leta.

Neupravičeni očitki o VO-KA
Janković je komentiral tudi sporočilo ministrstva za gospodarstvo, da se je v MOL maloprodajna cena za storitev zbiranja, čiščenja in distribucijo vode za gospodinjstvo povečala za 16,8 odstotka. Glede na to, da javno podjetje VO-KA zaradi ukinitve tarifnega pravilnika ni predhodno prijavilo povprečne cene za oskrbo s pitno vodo, je pristojno ministrstvo za gospodarstvo zaprosilo Tržni inšpektorat RS, da v VO-KA opravi inšpekcijski pregled. Po besedah župana podjetje VO-KA ni dvignilo cene, kakor jim očita ministrstvo, ampak so le tri postavke, ki jih zaračunavajo na položnici, preračunali v eno. To pa je od VO-KA zahtevalo prav ministrstvo za gospodarstvo, je dejal župan.
VO-KA in MOL sta sicer zaprosili za podražitev vode, kar pa je odobrilo le okoljsko ministrstvo, gospodarsko pa ne. Voda v prestolnici je namreč po županovih besedah med cenejšimi, brez podražitve pa občina ne bo mogla zagotoviti prepotrebne obnove vodovodnega omrežja.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.