Slovenija
7 ogledov

200.000 evrov za nadstandard

200.000 evrov za nadstandard bo po zagotovilih MOL dostopno vsem otrokom. Žurnal24 main
Mestna občina Ljubljana bo v novem šolskem letu za nadstandard v vrtcih namenila 200.000 evrov.

Po besedah predstojnice mestnega oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport Marije Fabčič so v Mestni občini Ljubljana (MOL) v novem šolskem letu v vrtcih odprli osem novih oddelkov in sprejeli 300 otrok več kot lani, v osnovne šole pa je vpisanih 500 otrok manj kot v minulem šolskem letu. Na MOL so z racionalizacijo poslovanja za novo šolsko leto poiskali tudi 200.000 evrov za nadstandard v vrtcih.

Nadstandard dostopen za vse otroke

Po besedah Jankovića javno podjetje VO-KA ni dvignilo cene, kar jim očita ministrstvo, ampak so le tri postavke, ki jih zaračunavajo na položnici, preračunali v eno. © Žurnal24

 
Po besedah Fabičeve bodo omenjena sredstva enako dostopna za vse otroke, nadstandard pa bo enak v vseh vrtcih. 200.000 evrov bodo lahko v vrtcih porabili za nadstandardne programe v oddelkih, ki jih obiskujejo otroci, stari od pet do šest let, torej zadnje leto pred vstopom v šolo. Prostor pa bodo po besedah ljubljanskega župana Zorana Jankovića v vrtcih dobili vsi otroci. Opozoril pa je, da so spomladi prejeli več kot 100 dopisov staršev zaradi težav pri vpisu otrok v vrtce. Da bi se vpis odvijal nemoteno in pod enakimi pogoji, je mestni svet spomladi sprejel pravilnik o sprejemu otrok v vrtce. Pravilnik med drugim omogoča, da se lahko otrok v vrtec vključi tudi spomladi in ne le na začetku šolskega leta.

Neupravičeni očitki o VO-KA
Janković je komentiral tudi sporočilo ministrstva za gospodarstvo, da se je v MOL maloprodajna cena za storitev zbiranja, čiščenja in distribucijo vode za gospodinjstvo povečala za 16,8 odstotka. Glede na to, da javno podjetje VO-KA zaradi ukinitve tarifnega pravilnika ni predhodno prijavilo povprečne cene za oskrbo s pitno vodo, je pristojno ministrstvo za gospodarstvo zaprosilo Tržni inšpektorat RS, da v VO-KA opravi inšpekcijski pregled. Po besedah župana podjetje VO-KA ni dvignilo cene, kakor jim očita ministrstvo, ampak so le tri postavke, ki jih zaračunavajo na položnici, preračunali v eno. To pa je od VO-KA zahtevalo prav ministrstvo za gospodarstvo, je dejal župan.
VO-KA in MOL sta sicer zaprosili za podražitev vode, kar pa je odobrilo le okoljsko ministrstvo, gospodarsko pa ne. Voda v prestolnici je namreč po županovih besedah med cenejšimi, brez podražitve pa občina ne bo mogla zagotoviti prepotrebne obnove vodovodnega omrežja.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.