"260 evrov! To se ne sme zgoditi"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
ZSSS opozarja, da nekateri ne bodo mogli plačevati višjega prispevka za zdravstveno zavarovanje.
Oglej si celoten članek

Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS) se zavzema za spremembo zakona o zdravstvenem varstvu, tako da bi za tiste, ki so prostovoljno vključeni v pokojninsko zavarovanje, ostal prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje na sedanji ravni. Zaradi pokojninske reforme, s katero je povezan ta zakon, se je namreč prispevek za zdravstveno zavarovanje zvišal.

Po Semoličevem opozorilu številni, med njimi tudi dolgotrajno brezposelni, ne bodo zmogli plačevati nove višine prispevka za prostovoljno vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje, nove višine prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje ter prispevka za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kar skupaj znaša približno 260 evrov mesečno. "260 evrov! To se ne sme zgoditi," je poudaril. Napovedal je, da bo ZSSS na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovil dopis s predlogom za spremembo.

Z Vizjakom so se že pogovarjali

Glede zvišanega prispevka za prostovoljno vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje z 58 evrov na 186 evrov mesečno pa so se z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Andrejem Vizjakom že pogovarjali in po Semoličevih besedah upajo, da bo do ustrezne zakonske spremembe prišlo že na naslednji seji državnega zbora, ki bo predvidoma marca. "Zavarovance opozarjamo, naj ne izstopajo prehitro iz pokojninskega zavarovanja."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 16:55 29. Januar 2013.

    Ne vem kaj se sedaj sprenevedajo, če je to prava "cene" jo je treba plačevat, a bodo do konca ožemali …

  • 16:32 29. Januar 2013.

    Še dobro se spomnim izjave Lučke Bohm iz ZSSS o tem, da je reforma usklajena.

  • 15:19 29. Januar 2013.

    Parlamentarni udar na demokracijo v Sloveniji<br />http://za-misli.si/subkultura/760-parlamentarni-udar-na-demokracijo-v-sloveniji

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.