Slovenija
15 ogledov

"260 evrov! To se ne sme zgoditi"

Protest ZSSS Saša Despot
ZSSS opozarja, da nekateri ne bodo mogli plačevati višjega prispevka za zdravstveno zavarovanje.

Zveza svobodnih sindikatov (ZSSS) se zavzema za spremembo zakona o zdravstvenem varstvu, tako da bi za tiste, ki so prostovoljno vključeni v pokojninsko zavarovanje, ostal prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje na sedanji ravni. Zaradi pokojninske reforme, s katero je povezan ta zakon, se je namreč prispevek za zdravstveno zavarovanje zvišal.

Po Semoličevem opozorilu številni, med njimi tudi dolgotrajno brezposelni, ne bodo zmogli plačevati nove višine prispevka za prostovoljno vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje, nove višine prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje ter prispevka za dopolnilno zdravstveno zavarovanje, kar skupaj znaša približno 260 evrov mesečno. "260 evrov! To se ne sme zgoditi," je poudaril. Napovedal je, da bo ZSSS na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovil dopis s predlogom za spremembo.

Z Vizjakom so se že pogovarjali

Glede zvišanega prispevka za prostovoljno vključitev v obvezno pokojninsko zavarovanje z 58 evrov na 186 evrov mesečno pa so se z ministrom za delo, družino in socialne zadeve Andrejem Vizjakom že pogovarjali in po Semoličevih besedah upajo, da bo do ustrezne zakonske spremembe prišlo že na naslednji seji državnega zbora, ki bo predvidoma marca. "Zavarovance opozarjamo, naj ne izstopajo prehitro iz pokojninskega zavarovanja."

Komentarjev 4
  • Energetik 16:55 29.januar 2013.

    Ne vem kaj se sedaj sprenevedajo, če je to prava "cene" jo je treba plačevat, a bodo do konca ožemali tiste ki delajo !?Predvsem mislim, da so sedaj "presenečeni" tisti, ki so zavestno želeli izkoristiti priložnost, dobili odpravnine in ...prikaži več šli na borzo...ker se jim ne da delat!So se pač malo zakalkulirali in sedaj naj ne javkajo!

  • MeršolLingvist 16:32 29.januar 2013.

    Še dobro se spomnim izjave Lučke Bohm iz ZSSS o tem, da je reforma usklajena.

  • ennanova 15:19 29.januar 2013.

    Parlamentarni udar na demokracijo v Slovenijihttp://za-misli.si/subkultura/760-parlamentarni-udar-na-demokracijo-v-sloveniji