28 tisoč mrtvih v vojni z drogo

Foto: Žurnal24 Mehiške varnostne sile spremljajo pogreb enega glavnih vodij narkokartela z vzde
V nasilju, povezanem z drogami, je od leta 2006, ko je predsednik Felipe Calderón leta 2006 napovedal vojno proti mamilarskim kartelom, v Mehiki umrlo že več kot 28 tisoč ljudi.
Oglej si celoten članek

Direktor mehiških obveščevalcev Guillermo Valdes je povedal, da so v tem času dosegli pomemben napredek pri zmanjševanju moči kartelov v trgovini z drogami. Priznal pa je, da se je nasilje v tem času povečalo. Smrti so predvsem posledica medsebojnega obračunavanja med tolpami, ki tekmujejo za prevlado na trgu z ZDA.

V času vojne proti trgovini z drogami so od leta 2006 zabeležili 963 primerov spopadov med varnostnimi silami in mamilarskimi tolpami, kar pomeni v povprečju enega na dan. Policija in vojska sta zaplenili okoli 84 tisoč kosov orožja in 35 tisoč vozil ter 400 milijard dolarjev. Po Valdesovih navedbah so v tem času občutno zmanjšali operativne kapacitete kriminalnih tolp, a jih, kot je povedal, čaka še dolga pot.

Obsežna vojna proti trgovini z mamili se je začela leta 2006, med predsedniško kampanjo predsednika Felipeja Calderóna. Ta je med kampanjo opozarjal na velik porast kriminala, povezanega z drogami, napadal pa je tudi korupcijo pomembnih politikov. Večkrat so mu grozili s smrtjo, a je to njegovo odločenost, da naredi konec trgovini z drogami, le še spodbudilo.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.