Slovenija > Črna kronika
13 ogledov

28 tisoč mrtvih v vojni z drogo

Mehiške varnostne sile spremljajo pogreb enega glavnih vodij narkokartela z vzde Žurnal24 main
V nasilju, povezanem z drogami, je od leta 2006, ko je predsednik Felipe Calderón leta 2006 napovedal vojno proti mamilarskim kartelom, v Mehiki umrlo že več kot 28 tisoč ljudi.

Direktor mehiških obveščevalcev Guillermo Valdes je povedal, da so v tem času dosegli pomemben napredek pri zmanjševanju moči kartelov v trgovini z drogami. Priznal pa je, da se je nasilje v tem času povečalo. Smrti so predvsem posledica medsebojnega obračunavanja med tolpami, ki tekmujejo za prevlado na trgu z ZDA.

V času vojne proti trgovini z drogami so od leta 2006 zabeležili 963 primerov spopadov med varnostnimi silami in mamilarskimi tolpami, kar pomeni v povprečju enega na dan. Policija in vojska sta zaplenili okoli 84 tisoč kosov orožja in 35 tisoč vozil ter 400 milijard dolarjev. Po Valdesovih navedbah so v tem času občutno zmanjšali operativne kapacitete kriminalnih tolp, a jih, kot je povedal, čaka še dolga pot.

Obsežna vojna proti trgovini z mamili se je začela leta 2006, med predsedniško kampanjo predsednika Felipeja Calderóna. Ta je med kampanjo opozarjal na velik porast kriminala, povezanega z drogami, napadal pa je tudi korupcijo pomembnih politikov. Večkrat so mu grozili s smrtjo, a je to njegovo odločenost, da naredi konec trgovini z drogami, le še spodbudilo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.