30 milijard za Grčijo

Foto: Žurnal24 euro evro
Grčiji bo Evropska unija iz krize pomagala s finančno injekcijo v višini 30 milijard evrov.
Oglej si celoten članek

To so se danes dogovorili finančni ministri držav v območju evra. Evroskupina je Grčiji v prvem letu po sprožitvi posebnega mehanizma za pomoč pripravljena posoditi do 30 milijard evrov po okoli petodstotni obrestni meri.

Finančni ministri so se na telekonferenci, ki se je je po navedbah finančnega ministrstva udeležil tudi slovenski pristojni minister Franc Križanič, dogovorili o pogojih za sprožitev mehanizma pomoči, a odločitev o sprožitvi še ni bila sprejeta, saj Grčija formalno za pomoč še ni zaprosila.

Mehanizem usklajenih bilateralnih posojil držav z evrom ob sodelovanju Mednarodnega denarnega sklada je od danes operativen in ga lahko ob potrebi hitro sprožimo, je po koncu telekonference povedal šef evroskupine Jean-Claude Juncker. IMF bo po njegovih besedah "dopolnil in sofinanciral" posojila držav z evrom.

Kolikšen delež bo prispeval IMF, Juncker in evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn nista želela razkriti. Rehn je dejal, da je IMF tisti, ki bo povedal, kolikšen bo njegov natančen prispevek.

Dvakrat prevelik dolg
Grški državni dolg znaša okoli 300 milijard evrov oziroma okoli 120 odstotkov grškega bruto domačega proizvoda, medtem ko pakt o stabilnosti in rasti, ki opredeljuje pravila za javnofinančni primanjkljaj in javni dolg članic unije dopušča dolg v višini 60 odstotkov BDP.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.