Slovenija
23 ogledov

30 milijard za Grčijo

euro evro Žurnal24 main
Grčiji bo Evropska unija iz krize pomagala s finančno injekcijo v višini 30 milijard evrov.

To so se danes dogovorili finančni ministri držav v območju evra. Evroskupina je Grčiji v prvem letu po sprožitvi posebnega mehanizma za pomoč pripravljena posoditi do 30 milijard evrov po okoli petodstotni obrestni meri.

Finančni ministri so se na telekonferenci, ki se je je po navedbah finančnega ministrstva udeležil tudi slovenski pristojni minister Franc Križanič, dogovorili o pogojih za sprožitev mehanizma pomoči, a odločitev o sprožitvi še ni bila sprejeta, saj Grčija formalno za pomoč še ni zaprosila.

Mehanizem usklajenih bilateralnih posojil držav z evrom ob sodelovanju Mednarodnega denarnega sklada je od danes operativen in ga lahko ob potrebi hitro sprožimo, je po koncu telekonference povedal šef evroskupine Jean-Claude Juncker. IMF bo po njegovih besedah "dopolnil in sofinanciral" posojila držav z evrom.

Kolikšen delež bo prispeval IMF, Juncker in evropski komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn nista želela razkriti. Rehn je dejal, da je IMF tisti, ki bo povedal, kolikšen bo njegov natančen prispevek.

Dvakrat prevelik dolg
Grški državni dolg znaša okoli 300 milijard evrov oziroma okoli 120 odstotkov grškega bruto domačega proizvoda, medtem ko pakt o stabilnosti in rasti, ki opredeljuje pravila za javnofinančni primanjkljaj in javni dolg članic unije dopušča dolg v višini 60 odstotkov BDP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.