64 srečnežev se bo lahko vselilo v nova neprofitna stanovanja

Foto: Profimedia
V ljubljanskem Polju odprli stanovanjsko-poslovni kompleks s 64 neprofitnimi stanovanji.
Oglej si celoten članek

V Polju so danes odprli stanovanjsko-poslovni kompleks Polje IV, v katerem je 64 neprofitnih stanovanj, predvidenih za oddajo upravičencem iz 17. javnega razpisa ljubljanskega stanovanjskega sklada. Po besedah župana Zorana Jankovića gre za še enega od projektov, ki spreminja Ljubljano na lepše in bo pokril del potreb po neprofitnih stanovanjih.

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je začel kompleks graditi novembra 2017. Danes so odprli stanovanjski del, za katerega sicer zaradi manjših pomanjkljivosti še niso dobili uporabnega dovoljenja, v prihodnje pa nameravajo dokončati in odpreti še poslovni del, večnamensko dvorano, knjižnico in lekarno.

Stanovanjski del ima leseno konstrukcijo

Pritlični in kletni del, v katerih bodo poslovni prostori in garaže, sta zgrajena iz betona, stanovanjski del kompleksa, ki obsega štiri nadstropja, pa ima leseno nosilno konstrukcijo. V njem so stanovanja različnih velikosti, od tega so štiri enote prilagojene bivanjem oseb z oviranostmi. Za sam kompleks bo urejenih tudi 72 parkirnih mest.

Slovenija Tristotrideset jih je moralo plačati po 500 evrov

Skupna neto tlorisna površina kompleksa, brez garaže, znaša nekaj več kot 6500 kvadratnih metrov, od tega je nekaj več kot 5300 kvadratnih metrov namenjenih stanovanjem, nekaj manj kot 1200 kvadratnih metrov pa poslovnim prostorom. Idejno zasnovo projekta je izdelala projektantska skupina Uniarh, gradnjo pa je izvedlo podjetje Dema Plus. Celotna vrednost naložbe znaša nekaj manj kot 6,2 milijona evrov.

V najem upravičenci 17. javnega razpisa

Stanovanja bodo dobili v najem predvsem upravičenci iz 17. javnega razpisa za dodelitev neprofitnih stanovanj. Manjše število enot bo namenjeno tudi prosilcem, uspelim na 16. javnem razpisu, ter mladim iz 1. javnega razpisa za oddajo namenskih najemnih stanovanj za mlade. Nekaj stanovanj bodo oddali socialno najbolj ogroženim, kar pomeni, da bodo oddana kot bivalne enote.

Ljubljana in Maribor Zdaj gre zares: Avgusta začnejo graditi 800 novih stanovanj

Direktor ljubljanskega stanovanjskega sklada Sašo Rink je povedal, da so tovrstna odprtja vedno nekakšna "kislo-sladka izkušnja". "Sladka zato, ker predajamo 64 stanovanj ljudem, ki bodo na ta način dobili trajno in varno streho nad glavo, kisla pa zato, ker so potrebe bistveno večje od naših zmožnostih," je dejal. Po njegovih besedah se namreč v tem trenutku ukvarjajo z 18. javnim razpisom za najem neprofitnih stanovanj, v okviru katerega so razpisali 150 stanovanj, prejeli pa 3334 prošenj. A je opozoril, da so v nekaterih drugih evropskih mestih razmere tudi bistveno slabše.

Novi projekti, ki so v načrtu

Po besedah ljubljanskega župana Jankovića bodo to problematiko v prihodnje delno rešili novi projekti, ki jih načrtujejo. Tako med drugim na Brdu raste novo stanovanjsko naselje, kje bo ljubljanski stanovanjski sklad dobil 174, republiški stanovanjski sklad pa 550 novih stanovanj, ki bodo predvidena za najem. "To pomeni, da bomo v letu in pol dobili 724 stanovanj, kar bo en velik obliž," je dejal.

Ljubljanski stanovanjski sklad nova neprofitna stanovanja po Jankovićevihbesedah predvideva tudi na Rakovi jelši, Jurčkovi poti in Povšetovi (v nekdanjem poslopju Snage). "Z novimi projekti, ki bi jih začeli graditi leta 2022 ali 2023, bi lahko zapolnili polovico ali dve tretjini zdajšnjih potreb," je dejal. Sicer pa upa, da bo svoj del prispevala tudi dohodkovna politika v državi ter omogočila, da si bo lahko čim več družin zaradi višjih dohodkov samih kupilo stanovanja.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 10:08 31. Avgust 2019.

    Stavim svojo penzijo, da med temi "srečneži" ne bo niti en tak ,ki si to zasluži, temveč samo že vnaprej …

  • 20:07 18. Junij 2019.

    a bo izmed teh 64 kakšen Slovenc?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.