Slovenija
3801 ogledov

Zdaj gre zares: Avgusta začnejo graditi 800 novih stanovanj

brdo994
1/5
J. Z.
Že konec poletja bi se lahko začela gradnja 800 novih stanovanj, napovedujejo v državnem stanovanjskem skladu. Stanovanja bodo najemna, prednost pri najemu pa bodo imele družine z nizkimi do srednje nizkimi dohodki, deloma pa tudi starejši.

Pred dobrim tednom se je državni stanovanjski sklad pri Razvojni banki Sveta Evrope zadolžil za 50 milijonov evrov, kar predstavlja polovico denarja za izgradnjo treh velikih projektov v naslednjih treh letih in pol.

V soseski Brdo v Ljubljani bodo zgradili okoli 500 novih stanovanj, v prestolnici nameravajo na noge postaviti tudi sosesko za mlade med 18 in 29 letom na Gerbičevi v bližini študentskih domov, kjer bodo zgradili 110 enot. Začeli pa bodo tudi s prvo fazo projekta Pod Pekarsko gorco v Mariboru z nekaj več kot 215 stanovanji.

V nova stanovanja na Brdu in Pod Pekarsko gorco si želijo privabiti predvsem družine z nizkimi do srednje nizkimi dohodki, deloma pa tudi starejše, ki si želijo živeti v oskrbovanih stanovanjih.

Prednost za najem bodo zato imele socialno-ekonomsko ranljive skupine, kot so mlade družine in starejše osebe.

Cilj stanovanjskega sklada je, da do leta 2025 dosežejo številko deset tisoč najemnih stanovanj.

Na Gerbičevi prostora za 171 mladih

V južnem delu Ljubljane, v bližini študentskih domov, sklad načrtuje objekt, ki bo namenjen mladim z željo po bivalni osamosvojitvi.

"Stavba je zasnovana kot skupnost bivalnih enot v štirih etažah. V objektu je predvidenih 109 bivalnih enot različnih tipov glede na velikost oziroma število ležišč. V njem bo prostora za 171 posameznikov," pojasnjujejo na skladu in dodajajo, da bo okvirna cena najema za posteljo okoli 100 evrov.

Zeleni Gaj Brdo | Avtor: SSRS SSRS

Trenutno so v postopku pridobivanja gradbenega dovoljenja, pričakujejo ga v juniju, graditi pa bi lahko začeli že konec poletja, je razložil direktor sklada Črtomir Remec.

Na Brdu bo 18 novih stanovanjskih blokov

Nasproti obstoječe soseske Zeleni gaj na Brdu bo na nekaj manj kot pet hektarjev veliki parceli zrasla soseska Novo Brdo.

Predvidena je gradnja 498 stanovanj velikosti od 30 do 80 m2, ki se bodo nahajala v 18 tri nadstropnih objektih s teraso, v podzemnih garažah pa bo predvidoma 522 parkirnih mest. Cena najema naj bi bila okoli sedem evrov na kvadratni meter.

"Z izgradnjo soseske Novo Brdo bomo ponudili višji standard bivanja, saj bodo v njem našle svoj dom različne generacije, čemur bodo prilagojeni objekti, stanovanja in tudi zunanja ureditev," je pojasnil Remec.

območje Novo Brdo zemljišče | Avtor: Stanovanjski sklad RS Stanovanjski sklad RS

400 novih stanovanj tudi v Mariboru

V bližini Pekrske gorce v Mariboru sklad načrtuje večstanovanjsko stavbo s 400 stanovanji v velikosti od 35 do 80 m2.

Tudi ta objekt bo nizek s pritličjem in dvema nadstropjema. Zagotavljajo, da bodo tlorisi funkcionalni.

"Zemljišče bomo razvijali postopoma v dveh samostojnih fazah, in sicer 212 stanovanj v prvi in 188 stanovanj v drugi enoti. Začetek gradbenih del planiramo po izboru izvajalca v novembru letos, zaključek del pa se pričakuje do konca leta 2021," je povedal direktor državnega stanovanjskega sklada.

Za Mariborčane dodatni načrti

Za dodatnih 40 milijonov evrov pa ima državni stanovanjski sklad v štajerski prestolnici grobe načrte tudi sosesko Novo Pobrežje. Na ulici Veljka Vlahoviča želijo zgraditi 437 najemnih stanovanj. Gradbena dela naj bi se predvidoma začela v letu 2023, končala pa do konca leta 2025.

"Odločitev v postopku javnega naročanja za projektiranje je že pravnomočna, podpisali smo pogodbo s projektantom za izdelavo projektne dokumentacije," je povedal Remec.

david.jug@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Sarko Sarko 07:43 19.april 2019.

    kaj pa celje ...

  • Biku 19:56 18.april 2019.

    Sam res. Prištejemo k ceni najema še 100-200€ kredita za opremo (stanovanja se oddajajo popolnoma prazna) in najem parkirnega mesta, pa smo prišli do tržnega najema. Vse za ranljive skupine

  • jjluka00 16:02 18.april 2019.

    {[-Poiščite Gola Ženske v vaši soseski tukaj: Tiny.CC/Zenske