AC v lasti Darsa, zemljišča v lasti države

Foto: Žurnal24 Odprtje dolenjske avtoceste letos poleti. (Foto: Zurnal24)
Velike spremembe v Darsu. Sami bodo odplačevali posojila za gradnjo avtocest. Dars po novem lastnik avtocest, država pa ostaja lastnica zemljišč, na katerih bodo potekale avtoceste.
Oglej si celoten članek

Po zagotovilih Vlačiča vprašanje cestnin ostaja v domeni države in ne tistega, ki bo dobil koncesijo za gradnjo določenega dela avtoceste.

Dars po novem zakonu v celoti prevzema nase financiranje gradnje in obnov avtocest ter hitrih cest. Po novem zakonu bodo avtoceste kot objekti (infrastrukture brez zemljišč), ki jih je gradil Dars, postale njegova last. Zemljišča, na katerih bodo zgrajene avtoceste, pa bodo še naprej ostale v lasti države.  "Avtoceste še naprej ostajajo javno dobro," je poudaril minister za promet Patrick Vlačič.

Da bi lahko družba v bodoče nemoteno odplačevala posojila, najeta za gradnjo avtocest in za gradnjo novih odsekov, bo s tem zakonom vzpostavljena večja fleksibilnost njenega delovanja, zlasti z odpravo specialnih določb, ki njeno poslovanje omejujejo.

Z zakonom bo urejen tudi prenos financiranja gradnje in obnove avtocest v zasebni sektor. Zakon odpravlja še možnost, da bi bila zaradi insolventnosti Darsa unovčena državna poroštva.

Dars bo koncesionar
Dars bo po tem zakonu postal koncesionar, za vsak projekt bo z državo sklenil novo pogodbo. Kot je napovedal Vlačič, pa bo država lahko koncesijo za gradnjo podelila tudi komu drugemu.

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.